От х:

Днес в x:

Реформаторите регистрираха кандидат за кмет без подписа му

Първият изборен скандал вече се заформи в Общинската избирателна комисия в Хасково – оказа се, че регистрираният от Реформаторския блок кандидат за кмет на село Козлец Юмер Мерт не е подписал задължителната декларация за съгласие. Днес Мерт, който е досегашен кмет на хасковското село, поискал от ОИК да види документите, защото, по думите му, не е подписвал съгласие да бъде кандидат на РБ. Такава декларация се изисква по закон при регистрацията.

От Общинската избирателна комисия потвърдиха, че Мерт е бил днес в комисията и искал да види книжата за регистрация на Блока. От ОИК обаче му отказали, защото по закон достъп до тях има само упълномощено лице от коалицията. От комисията допълниха, че не е тяхна работа до проверяват дали подписите под декларациите са истински или не. Ако даден кандидат има съмнения, че подписът му е фалшифициран, може да се обърне към компетентните органи, обясниха от ОИК.

Потърсен за коментар, Юмер Мерт потвърди пред Haskovo.net, че не е подписвал нищо за изборите. Но подчерта, че е дал принципно съгласие да бъде издигнат за кандидат кмет на Козлец. Той бил областен координатор на партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок и било съвсем логично да е кандидатура на Блока. Но не бил подписал нищо за регистрацията и бил учуден, когато видял в интернет, че е вече е вписан официално като кандидат.

Юмер Мерт допреди няколко години беше шеф на областната дирекция Земеделие и след като обжалва уволнението си през 2009 година, съдът го възстанови на предишната длъжност. „Не съм решил дали ще подам заявление за възстановяване на длъжността или ще остана кмет на Козлец”, уточни за Haskovo.net Юмер Мерт. Той отрече да е бил притискан от някого за днешните си действия, или пък да му е обещавано нещо. „Никой не може да ме принуди да направя нещо против волята си”, категоричен бе Мерт.

Шефът на СДС Хасково Димо Стоянов пък уточни, че с кмета на Козлец имат някои търкания за листата за общински съветници. „Той има претенции за 2-3 място, но коалиционното ни споразумение определя твърди квоти и няма как да се угоди на всички”, обясни Стоянов.

Тодор Кръшков    

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини