От х:

Днес в x:

Музиката без паспорт в 19-ото издание на Джаз фест Хасково

    Хасково-Димитровград-Истанбул. Трима страхотни музиканти и приятели прекроиха географската карта, стопиха километрите и подариха няколко страхотни часа на публиката си в 19-ия Джаз фест Хасково.

    Тази година седмичното издание на форума откри професорът по класическа китара от Истанбул Мелих Гюзел.

    Виртуозният музикант донесе със себе си звуците на Анатолия, като изсвири още в началото авторската си композиция, а песента на вятъра от Хасково и полъха на Димитровград привнесоха създателят и безкористен дарител на хубава музика на съгражданите си Димитър Русев-Мутата, и перкусионистът Иван Тонев-Джадая.

    За първи път в джаз феста в Хасково Гюзел е гостувал през 2001 година, припомни Мутата. Турският музикант идва сега за пореден път в южния български град направо от звукозаписното студио, където записва албум с най-новия си проект.

    За първи път тази година с Мелих Гюзел гостува и съпругата му, а още след изпълнението си в Хасково музикантът заминава за Истанбул, за да довърши работата си по новите записи.

    А това, което се случи в клуб „Ралица” при старта на феста е като среща между стари приятели-колкото и да се  познават хората, те винаги могат да се изненадат, но и винаги могат да тръгнат с удоволствие и доверие един до друг, без да се питат за посоката.

    И като потвърждение на това, че джазът е най-отворената и най-даващата музика, към триото се присъедини едни млад изпълнител. В типичния си стил на просветители, в каквото амплоа са известни и Мелих, и Мутата, те поканиха към тях да се присъедини един от гостите в клуба- Ивайло Добрев. Макари непрофесионален певец той получи  невероятния шанс за няколко изпълнения с големите музиканти. А публиката-още едно удоволствие да попътува без паспорт.

    А като второ доказателство, че подобни форуми бягат от клишето „елитарни”, дойде изненадата в безистена, в който се намира клуба-фотоизложбата на треньора по кудо Павел Георгиев. Фотографът-любител подреди фотоси спомени от няколко предишни издания на феста, запечатали емоции и звуци, които никога няма да се повторят.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини