От х:

Днес в x:

Наблюдаваме от Хасково Луната и Сатурн

    С демонстрационни наблюдения на площад "Свобода" възпитаниците на Астрономическата обсерватория при Хасковския младежки център отбелязаха  Световния ден на астрономията.  Днес между  11,00 и 13,00 часа всички граждани и гости на града  имаха възможност да наблюдават Слънцето.

    Пред  телескопите не се извиха опашки, но определено имаше интерес. „Довечара от 20,30 часа наблюдваме Луната, Сатурн и други обекти от есенното нощно небе. Ще се опитаме да демонстрираме гледката от единия телескоп на мулти медия. Все пак всичко ще зависи и от това колко ще е тъмно, защото осветлението пречи да се наблюдават повечето небесни тела. Със сигурност обаче желаещите ще могат да наблюдават Луната в първа четвърт и Сатурн”, каза ръководителката на клуба Йоана Кокотанекова.

    От няколко години Световният ден на астрономията се отбелязва два пъти годишно. Товастава в  края на април  през пролетта и края на септември  през есента. Дните винаги са в съботата, която е най-близко до фаза „първа четвърт” на Луната. Наблюдението на нощното небе е предвидено да приключи в 22,30, но ако има интерес ще продължи докато пред телескопите минат всички чакащи. 

    Божидар СЪБЕВ

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини