От х:

Днес в x:

92 деца настанени в приемни семейства

    92 деца в Хасковски регион са настанени в приемни семейства от началото на годината досега. Броят на приемните семейства от началото на процеса на деинстуционализация през 2010а е достигнал 137 в региона. От тях само една фамилия са доброволци, останалите са професионални приемни семейства.

    Цифрите бяха обявени  днес на работна среща в Областната управа. На форума бяха обсъдени конкретни мерки по по проблемите на извеждането на деца от специализирините домове и настаняването им в семейна среда.

    Междувремнно общинските съветници приеха и закриването на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Проф. д-р Асен Златаров” в Хасково.

    Действията са в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в България”. Конкретни мерки са предвидени и в Плана за действие за нейното изпълнение и в Общинската стратегия за развитие на социални услуги за периода 2011 - 2015 г.

    Със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Стефан Манахилов, капацитетът на дома е намален от началото на годината от 45 на 20 места. 

    Той обаче и сега не може да бъде запълнен, като децата там са осем. Те вече са насочени към Център за настаняване от семеен тип, който предстои да стартира като социална услуга. Домът ще бъде закрит окончателно на 1ви октомври т.г. След закриването на дом „Надежда” за деца от 3 до 7 години през 2013-а, единствената приемна работеща институция в Хасково остава Домът за медико–социални грижи. В него се настаняват новородените и децата до 3 тодишна възраст. В начолото на процеса на закриване на институциите и извеждането на децата в ДМСГ са били настани 100 деца. В момента там са настанени 18 деца.

    Божидар СЪБЕВ

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини