От х:

Днес в x:

Уникално: достъп до публичен регистър само с разрешение на кмета

Така нареченият “публичен регистър” на даренията в община Хасково се оказа достъпен само след разрешение от кмета. Уникалната ситуация стана ясна вчера при обсъждането на корекцията на бюджета в постоянната комисия по бюджет и финанси на Общинския съвет.

На заседанието на комисията стана ясно още, че средствата за пластиката “Хасковски каунь”, която породи нееднозначни реакции сред хасковлии, повечето негативни, все пак е била платена от собствените приходи на общината, а не с дарения.

Haskovo.net припомня, че след публикацията от миналата седмица, когато обявихме, че Каунът ни е струвал 18 700 лв., а кравите 4978 лв., от общината опровергаха информацията и съобщиха, че двете атракции в центъра на Хасково са от дарения. В таблицата за бюджета обаче и двата разхода са вписани в графа “собствени бюджетни средства”, като има отделни графи за “други” и “Външна помощ”, където би било по-логично да са вписани, ако средствата са от дарения

На вчерашното заседание на комисията по бюджет обаче главната счетоводителка Живка Делчева съобщи, че пластиката “Хасковски каунь” е платена от собствените приходи на общината. Кравите наистина били от дарение.

При тези противоречиви информации репортер на Haskovo.net поиска да види публичния регистър на даренията, за да се убеди с очите си кое какво е, откъде е и за какво е било предназначено.

За наше изумление главният счетоводител, след като поиска време да се запознае с нещата, ни уведоми, че за достъп до “публичния регистър на даренията” първо трябва да се подаде официална молба до кмета за разрешение.

От “Програма достъп до информация” в София също бяха изумени да научат, че за достъп до публичен регистър е необходимо да се подава молба. “Публичният регистър затова е публичен, той задължително трябва да се публикува на интернет страницата на общината”, поясниха юристите на Програмата. Оттам ни посъветваха да подадем официално заявление за достъп до обществена информация, колкото и абсурдно да е това. Помолиха и да ги държим в течение на случая поради уникалността на ситуацията.

Haskovo.net подаде официално заявление за достъп до “публичния регистър на даренията” на община Хасково. По закон отговор трябва да се получи в 14-дневен срок. Ако получим достъп до него, ще го направим наистина публичен.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини