От х:

Днес в x:

Пограничните българо-гръцки региони със 129 млн. евро от ЕС. Хасково сред тях

    129 млн. евро или 250 млн. лв. от ЕС ще бъдат разпределени за сътрудничество между ‎България и ‎Гърция в пограничните райони.

    Новината съобщи преди час на Фейсбук страницата си българският еврокомисар и заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева с коментар: Европейският ‎бюджет отива там, където има най-голяма нужда от него. Целта е по-добър транспорт, повече туристи и да намалим щетите от бъдещи бедствия - все приоритети за региона на Южна България. Това ще създаде и нови работни места.
    На страницата на българското представителство на ЕК излязоха и повече подробности за Програмата. Целта й е да стимулира създаването на нови работни места, насърчаването на предприемаческата дейност и подобряването на капацитета на малките и средните предприятия за разширяване на тяхната дейност отвъд местните пазари.

    110 млн.евро от общата сума е финансиране от Европейския съюз, останалите пари идват от Европейския фонд за регионално развитие.

    Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: Програмата, която Европейската комисия прие днес, ще помогне на 11-те гранични региона в България и Гърция да работят заедно и да решават общи проблеми, като например справяне с безработицата и подобряване на социалните услуги за уязвимите общности. Новата програма е съсредоточена върху постигането на резултати и ще доведе до реални и видими промени, например по-добра транспортна инфраструктура, по-добро водоснабдяване и възможности за нови работни места.

    Сред 11-те региона, участващи в Interreg V-A Гърция—България, от съседната държава са: Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес. От Българска страна в разпределянето на финансовата евробаницата участват: Благоевград, Хасково, Смолян и Кърджали. 

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини