От х:

Днес в x:

С 1.5 млн: "Алеко" става университет, друго закрито школо - изба

    Изоставеното от родното образование ОУ "Алеко Константинов" ще се приготвя за университет през следващата година, като за целта са предвидени 1 млн 461 хиляди лева. С тях трябвада се направи мащабен ремонт и реконструкция на сградния фонд на бул. "България", който се руши и буренясва от 2008-ма година. Теренът между другото бе един от най-големите, с които разполагат хасковските училища, като освен многото хиляди квадрати застроена площ, на разположение е и няколкодекаров двор. От общината обаче смятат, че предвиденият милион и половина ще стигне за всичко - както за конструктивни преустройства, така и за саниране и мебелиране. Крайната цел категорично ще е университет, допълниха от пресслужбата на администрацията.  Две неща не са ясни засега  - кой ще е университетът и откъде точно ще дойдат парите. В източниците за финансиране е посочено „други приходи”, което от администрацията обясниха с донорски програми за образование, вероятно към ЕС.

    Ако това стане, "Алеко" ще има далеч по завидна съдба от другите закрити училища в Хасково и региона. За последните 15 години в областния град кепенци са хлопнали  4 школа. В началото бе бившето „Митко Палаузов”, разположено в една от пресечките на Кърджалийска. Училището бе буквално „изядено” от близкото СОУ Паисий Хилендарски" и при липса на деца ОУ-то хлопна врати в края на 90-те. То бе рушнато изцяло, за да възкръсне като шивашки цех. На моменти в него са работили до 300 работници, като и сега то е значим център на текстилната индустрия в Хасково, само дето собствениците му са различни от първоначалните. Другите три училища обаче прашасват и буренясват. Закритото в началото на века "Иван Вазов", между улиците "Липа" и "Св. св. Кирил и Методий" пък изпадна в абсурдна ситуация. То бе купено от местен бизнесмен с презумпцията, че след 10 години теренът му може да се използва за каквото пожелае. Давността обаче отпадна от Закона за народната просвета, но пък остана изискването бившите училищни имоти да се използват само за 3 неща - образование, здравеопаване и социални дейности. Така „Вазов” си остава сянка на училище, заобиколено от всякъде със строящи се и вече построени коопрации.

    Най-запазено откъм фасон е бившето НУ "Христо Ботев" в кв. Хисаря. Причината може би е, че училището все пак се използва за нещо. По време на избори то приютява 6 секции за гласоподавателите от винаги активния по време на вот квартал  Хисаря. Сградата на школото дълго време бе предлагана за университет, но се оказа първо, че е много малка дори за филиал, и второ, че никой ВУЗ /засега/ не ще да се развива в Хасково. Медицинският колеж е изключение, базирано на традицията.

    За разлика от Хасково, в другите общини имат далеч по прагматично отношение към бившите училищни имоти. Само преди няколко месеца ОбС в Любимец разреши преобразуването на закритото школо в село Васково във.....винарна. Училището било закрито преди 25 години, като през десетилетията имало различни предназначения  - от хранителен магазин до склад. Известно време било резиденция на кметския наместник на Васково. Селото обаче се обзлюдило до 80 души и наместникът се преместил в съседното, също под неговата юрисдикция. В този момент като манна небесна дошла офертата на едър винопроизводител от региона, разказа кметът на Любимец Анастас Анастасов. Общината му е една от най-винарските в България, като бизнес с лозя тук развива дори и бившия собственик на "Левски" Тодор Батков. Негов конкурент решил да разшири бизнеса и засадил огромен нов масив лозя. Училището във Васково трябвало да стане винпром. Имотът подхождал напълно - двуетажна сграда за администрация и 6 декара двор за евентуални производствени мощности. Общият размер на инвестицията не се съобщава, но запознати намекнаха, че ще е милиони.

    В Любимешко предстои да се намери купувач и на закритото училище в село Оряхово. Интерес вече имало, а общинският съвет вече е променил предназначението на общинския имот.

    В свиленградско пък закритите училища имат направо куриозна съдба. Едно от тях стана дом на преселил се в региона англичанин. Антъни Чарлс търсил къща, но вместо това си харесал изоставеното от 30 години ОУ в селото. Хвърлил много пачки за ремонт, но успял да пригоди учителската стая за кухня, а една от класните стаи - за хол. За да запази духа на школото, оставил по стените портрета на неговия патрон Христо Ботев. За радост на местните пък боядисал фасадата в оригиналния червен цвят, с което предизвикал истинска носталгия у бабите и дядовците, минали до един през школото. По незнайни причини пък Левка стана притегателен център за чужденци и най вече англичани. Поданиците на кралицата били вече 8 семейства, като към тях имало французи и шведи. Дори местните не знаят с какво сакарското им село е толкова привлекателно за чужденците, но ги приемат повече от радушно.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини