От х:

Днес в x:

При катастрофа: Мерцедесът е танк, другите - консерви

    Мерцедесът е танк на пътя, който оцелява дори при зверски катастрофи. Заклещените в него обаче са по-трудно достъпни, заради яките железа на марката. Това споделиха хасковски спасители от пожарната, специализирани във вадене на потърпевшите от смачканите ламарини на катастрофирали коли. Днес хасковската пожарна извърши демонстративно „разкостване“ на катастрофирал автомобил с цел спасяването на бедстващите хора. Демонстрацията е по повод седмицата на пожарна безопасност 7-14 септември. Смисълът на демонстрацията точно на тази дейност е, че понякога Аварийно спасителните дейности, както пожарникарите наричат работата си при катастрофи, са значително повече от основната дейност на пожарникарите - да гасят пожари. Затова опитът им в тази сфера понякога надвишава този с шланговете.

    Съвременните коли наистина са в пъти по-сигурни, дори от тези отпреди 5-6 години, но затова пък се карат от много по-безотговорни джигити, тъжно констатират спасителите. Те са се нагледали на удари, при които дори закалена стомана е станала на хармоника. Най-голям зор виждали при рязането на мерцедес. Там дори и многото атмосфери на хидравличните ножици за метал не помагали. А често пъти спасяването на заклещените хора е въпрос на минути, разясняват дългогодишни спасители. Още повече, че колкото и да се бърза, рязането не може да започне веднага - колата първо трябва да бъде обезопасена. Първата стъпка е в пукането на гумите, защото често автомобилът имал навика да „тръгва“ сам. После - изключването на ел. системата, което може да е проблематично, защото някои видове коли имали по три акумулатора. Да не говорим за все повечето електроавтомобили и хибриди, появяващи се по пътищата. Следва обезопасяването на газова или метанова бутилка, макар понякога да няма време и се реже, дори когато има съмнение, че резервоарът е пробит. „Наистина можем да гръмнем, но понякога рискуваме, защото човекът не чака“, призна инспектор Веселин Бекяров, началник на спасителен екип. Все пак течът трябва да е много голям, за да се стигне до експлозия. Значително по-належащо за потърпевшия е спасяването му от еърбеците. Направените за защита въздушни възглавници се превръщат в заплаха, ако не са се отворили при първоначалния удар. В много от автомобилите има монтирани допълнителни еърбеци, включително и на страничните врати. Внезапното им експлодиране може направо да задуши потърпевшия. Едва после се пристъпва към същинското рязане. Въпреки многото стъпки, хасковските огнеборци са се специализирали да отварят колите за минути, дори най-здравите. Неофициално за такива се признават немските. Ако те са танкове, то френските са направо амортизирана пехота, пак неофициално признават огнеборците. При тях рязането е лесно, но още по-лесно е смачкването им при челен или всякакъв друг удар. Впрочем това важи за повечето от останалите коли, често иронизирани като консерви на фона на "танка".

    Истината е, че независимо от марката и модела на автомобила, пътуващите в него са най-защитени от благоразумието на шофьора. Няма ли го, дори и закалената стомана на автомобилните танкове, не може да ги отърве, предупреждават пожарникарите.

    Р. Ф.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини