От х:

Днес в x:

Учители към родители на първолаци: Не се бъркайте

    Родителите да не се бъркат в учебния процес на първолаците, първо, защото вменяват лоши навици на децата, и второ - лишават ги от възможността да се научат да поемат отговорност. Това препоръчва дългогодишният специалист в работата с първокласници Златка Недева, старши учител от хасковското ОУ „Св. Климент Охридски“. „Родителите трябва да се уверят, че детето разбира отговорността си към уроците и домашните, но трябва да се справи с тях САМО“ подчерта педагога. Що се отнася до лошите навици пък даде пример: „Тепърва ги отучваме буквичката М да се изговаря като Мъ, а Мама да се чете като Мъама“. Лошите навици били разнообразни, но затова пък много. Въпреки това обаче амбициозни родители държат децата им да тръгнат на училище грамотни, макар както се оказва-не съвсем.

    Най-желаното от родители на първолаци хасковско школо днес направи традиционния си ден на отворените врати, в който новите ученици изкараха първия си час в класните стаи. През останалото време мами, баби и дядовци бяха учтиво изпратени на двора или колкото се може по-далеч от отрочетата си. За някои деца това е първото по-дълго откъсване от семейството, особено за тези, тепърва завърнали се от чужбина. Други пък си били спестили детската градина, което звучи учудващо предвид факта, че предучилищното образование е задължително за 5 и 6 годишните.

    Адаптацията за децата обаче мина безпроблемно. Във всеки един от 4-те класа имаше различна ситуационна игра, която успешно задържа вниманието им. В 1 А бяха екипаж на кораб, плуващ към непознати земи и светове. В 1 Б пък правеха пряко предаване от студио на националната телевизия. Дошлите журналисти бяха приветствани като светъл пример, защото както се оказа, в Б клас повечето искат да стават журналисти, а всички - да ги дават по телевизията.

    По традиция „Св. Климент“ започва новата учебна година с претъпкани докрай паралелки. 4-те класа ще обучават кръгло 100 деца, като желаещите да са част от школото са били с 50 % повече. Недостатъчният сграден фонд обаче ограничава приема на първолаци, въпреки непрекъснатите призиви на родителите школото да открие 5-та паралелка за първокласници.

    Р.Ф.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини