От х:

Днес в x:

Във "Форум" глътка естетика

    Двама от най-големите български съвременни творци Вълчан Петров и Димитър Рашков откриха тази вечер обща изложба в Галерия „Форум“. Преди ценителите да получат възможността да се насладят на живописните платна на Петров и на скулптурите на Рашков, авторите представи Иван Гранитски.

    И двамата автори са от тези творци, които създават не само ярка естетическа и художествена визия, но имат и своя собствена аура, свои открития.“, каза Гранитски и подчерта, че трудно бихме си представили съвременната история на българското пластическо изкуство без тази двама творци.

    Димитър Рашков е един от онези скулптури, които още преди повече от три десетилетия заявява неподражаем стил. В галерия „Форум“ той показва не просто скулптури, той показва своите пластически фантазии, които говорят за едно библейско, хедонистично въображение, посочи Гранитски. Според него Рашков е творец, който може да постигне всякаква форма и при него формата е съдържателна, защото зад външната конструкция, зад така характерните за автора вещици, веди, стоят нежни характери, многовековни културни напластявания.

    „Рашков е един от майсторите на претворяването на българската народна живопис, на тътена на народните песни, на ритъма на ръчениците и хората, на многообразието на шевиците. В същото време той е много модерен и за него може да се каже, че е е всъщност класик и в същото време модернист“, анализира работата на Димитър Рашков Иван Гранитски.

    Другият автор в изложбата Вълчан Петров се представя в Хасково с цикъла „ 12-те“, изобразяващ 12-те месеца на годината, зад всеки от който стои натрупване на алюзии, на митологически мотиви, религиозни и естетически идеи. „Това е една своеобразна космогония на развитието на българския дух от предтракийско време до наше време, от езичеството до християнството“, посочи Иван Гранитски.

    И двамата художници обявиха, че разкриват в Хасково положителни и усмихнати хора, а като интересен факт Вълчан Петров разказа, че е свързан с Хасково и по кръвна линия, тъй като един от пра-пра-дядовците му е бил кмет на града.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини