От х:

Днес в x:

Отвориха „Вход Господен в Йерусалим“ на Успение Богородично без благословията на църквата

    Макар и без благословията на църквата, без присъствието на духовно лице, единственият у нас параклис, които носи името „Вход Господен в Йерусалим“ , отвори врати на големия християнски празник Успение Богородично.

    Много миряни, местни хора, техни потомци и дори англичани, които имат къщи в района,  се събраха днес по обед на входа на с. Йерусалимово. Всички дойдоха за тържественото отваряне на молитвеният дом.

    Параклисът е в наследствените нивите на рода на дядо Кольо Манов, от чиято фамилия е и историчката проф. д-р Цонка Каснакова. Нейното семейство е изградило и паракалиса, който се намира непосредствено до 6-метровия кръст в началото на селото. Изографисан е от майсторските ръце на иконодякон Тодор Тодоров от Свиленград. Дарения за красивия параклис има от къде ли не -масата  до олтарчето е от  семейство Бойка и Мариян, свещниците пък изработили  и дарил майстор от Харманли.

    „Този параклис е направен за здравето не само на всички  йерусалимци, а от все сърце желая да донесе здраве, спокойствие и любов на всички хора.”, каза проф. Каснакова при символичното отваряне на вратите на молитвения дом.

    Тя обясни на хората, че е тръгнала по стъпките на тежката църковна бюрокрация, за да дари храма, затова и на празника обителта не може да бъде осветена. „Няма свещеник, който да освети иконите тук и да направи водосвет, защото нашата православна църква има канони, които трудно се изпълняват. Но ние с вас, палейки по свещичка тук, всъщност направихме част от това освещаване.”, каза пред близки, приятели и земляци проф. Каснакова. После тя отправи и молитва за завръщането на младите българи от чужбина по родните земи:  Моето пожелание към всички вас е винаги с любов и радост да идваме при този храм, и да се молим за здравето и щастието на всички хора по света. Голяма молба отправям към Бог: Нека нашите деца, които са в чужбина да  се завърнат, нека почувстват нашата голяма любов и да се върнатт тук по нашите родни места! Амин, Боже!”

    На освещаването присъства заместник-областният управител на Хасково Станислав Дечев и кметът на Любимец инж. Анастас Анастасов.

    От хълма край селото хората се отправиха към църковния двор на храма „Св. Димитър”. От рано сутринта там на бавен огън се варяха 13 курбана. Всички животни са дарени от миряните за здраве. Единият от курбаните е на момче от Свиленград, оживяло при тежка катастрофа преди година, обясни майстор-готвачът Георги Гочев. Дългогодишният главен готвач по черноморието ни слага в казана освен ситно накълцаното месо и лук, чушки, включително и малко люти, чубрица, кервиз, моркови , чер пипер, а накрая и доматки.

    От 1994 година  на 15-ти август-Голяма Богородица йерусалимци се събират на обща трапеза в двора на църквата. На този от различни краища на страната и света родовете се събират в с. Йерусалимово от където тръгват корените им.

    На масата заедно с йерусалимци седнаха и най-новите им съселяни –шотландците Джон и Уенди Браунли от Единбург и Маги Смит от Кент, която има къща в съседното село Изворово.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини