От х:

Днес в x:

Старият мост става нова атракция с 2 млн.лева

Една от емблемите на Свиленград Старият мост съвсем скоро ще заблести с нова сила.

Вековното съоръжение ще бъде консервирано и реставрирано. Освен това чрез новите технологии Мостът ще се превърне в една от най-големите атракции в хасковски регион.

Проектът за обновяването е със заглавие „Старият мост: мост между поколенията“. Изпълнението му е задача на община Свиленград, но е с финансовата подкрепа на Европейско икономическо пространство и Норвежката програма за сътрудничество.

Работата трябва да приключи до 30 април следващата година. Реновацията е за 1,036 млн.евро.

Целта е старият мост, символ на Свиленград и паметник с национално значение, да се превърне в атрактивен туристически продукт, а Свиленград - в привлекателно място за отдих и почивка, подчертаха организаторите на първата откриваща по проекта среща. На нея присъстваха освен кметът на общината инж. Георги Манолов и заместникът му Мария Костадинов, ръководителят на проекта – Милена Янева, и областният управител на Хасково Добри Беливанов.

Чрез мултимедийна презентация присъстващите бяха запознати с основните цели, планираните дейности.

Старият мост на река Марица е знаков за Свиленград, заяви кметът на града инж. Георги Манолов по време на пресконферецията. Като припомни, че от 5 века каменното съоръжение е свързвало Европа с Азия, той подчерта, че основната задача на проекта е да запази този паметник на средните векове за идните поколения.

500 годишния каменен мост ще е вече по-лесно достъпен и за хора с увреждания.

Предвижда се и изработка на 3D модел на моста, апликация за смартфони и холограма на моста. Планирано е и създаване на музей на открито. В него ще има дигитални експозиции, модел в умален мащаб на комплекса от исторически сгради около моста. Кагото всичко бъде готово изложбата на музея ще бъде представена в страните донори чрез телеконферентен мост.

Старият мост на Марица е построен през 1529 г.,Представлява зидана каменна конструкция от 21 свода. Най-големият от тях е с 18-метров отвор. Мостът е широк 6 м., а дължината му е 295 м.

Преди 5 века мостът е бил част от вакъфски комплекс, включващ още кервансарай, джамия и хамам - стара турска баня, която преди време бе реставрирана и превърната в галерия по друг европейски проект. 

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини