От х:

Днес в x:

Престъпна група в Украйна опитала да продаде уран за "мръсна бомба"


Тя може да зарази голям район със смъртоносна радиация

Престъпна група в Западна Украйна опитала да продаде уран на неизвестен клиент, съобщи Дойче веле. Новината идва сред медийни спекулации, че бунтовниците са в състояние да разработят „мръсна бомба”.

Властите са иззели радиоактивния материал в сряда, предаде Украинската служба за държавна сигурност. Рейдът станал в Ивано-Франкивска област в Западна Украйна, която не е засегната от сраженията в източните региони на страната.

„Четирима души от престъпна група, които опитаха да продадат ядрен материал, са задържани с доказателствата в ръка”, обяви службата в декларация. По предварителна информация става дума за уран-238. Инцидентът е докладван незабавно на украинския президент Петро Порошенко.

Ядрени експерти изследват веществото. Не е ясно кой е купувачът, допълва Дойче веле.

Изотопът уран-238 често може да бъде открит в природата и се използва в торове. Той обаче може да се използва и за направа на ядрени оръжия. Украйна върна на Русия ядрения си арсенал от съветско време, след като получи независимост, но в страната все още има много съоръжения за складирани ядрени материали и стари депа.

Често украинските медии пишат за възможностите на бунтовниците да създадат т.нар. мръсна бомба - атомно оръжие, което може да зарази голям район със смъртоносна радиация.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини