От х:

Днес в x:

Заводът на Цветан Василев в Сърбия не спази срока за погасяване на задълженията си

Заводът за стъкло в сръбския град Парачин, собственост (консорциум) на българина Цветан Василев, не е започнал да покрива задълженията си за енергоносители вчера, когато изтече гратисният му срок, пише белградският "Блиц" в статия под заглавие "Български магнат не дава пари, ЕПС ("Електропривреда Сърбие") спира тока на фабриката за стъкло".

Понеделник бе последният срок, в който компанията трябваше да започне изплащането на дълговете към "Сърбиягаз" и "Електропривреда Сърбие" в размер на 950 милиона динара (20 млн. евро), но очакваните пари от чужбина не бяха прехвърлени в сметките на тази фабрика, пише изданието. 

Според подписания по-рано протокол дружеството трябваше да започне издължаването на 3 август и да се разплати изцяло до 27 август. В противен случай започва спиране на пещите и изключване на тока и газа. 

Няма никакви информации от управлението на предприятието за погасяване на дълга. Ситуацията е критична, но вярваме в най-доброто. Вчера ни казаха, че ситуацията е много тежка, заяви председателят на Самостоятелния синдикат Живоин Матеич. 

Не знаем дали е платено или не. Никой нищо не казва. Неизвестността е голяма. Много сме разтревожени, каза председателят на синдиката "Независимост" Бобан Никодиевич. Управата на предприятието е в Белград, не знаем какво ще стане с фабриката, ако дълговете не се платят , добави той пред сръбското издание. 

Бившият председател на синдиката "Независимост" Боривое Йевтич потвърди, че около 100 от близо 850 работници са подали молби за доброволно напускане на предприятието срещу компенсация от 160 евро за всяка година стаж. 

Изданието припомня, че кризата с дълговете на фабриката започна в началото на годината, а преди това "Сърбиягаз" блокира сметките на предприятието. Българският производител на стъкла "Глас индъстри", в който мажоритарен дял има банкерът Цветан Василев, купи сръбската фабрика за стъкло през 2012 г. за 35 милиона евро и вложи 118 милиона евро. Президентът на Сърбия Томислав Николич присъства на откриването на нова линия за производство на стъкло. През април синдикалистите предупредиха сръбското правителство, че ще блокират пътя и ще изпочупят тонове стъкло, ако не се намери решение за нормалната работа на фабриката, припомня "Блиц". 

Българинът е в Сърбия повече от година, където очаква местните власти да решат дали да го екстрадират в България. Той е обвинен от българската прокуратура за длъжностно престъпление заради фалита на Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик е. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини