От х:

Днес в x:

Здравето за неосигурените двойно по-скъпо от догодина

Здравето за неосигурените хасковлии ще стане близо два пъти по-скъпо от началото на 2016-та година, предупреждават данъчните. От тогава влиза в сила изискването здравните права да се възстановяват, като се платят месечните за 5 години назад, не както досега само за 3 г. Това означава, че ако неосигурен влезе в болница за операция например и се нуждае от здравни права за да му е тя безплатна, ще трябва да наплати сумата от минималната осигурителна вноска от 16.80 лв по 60 месеца. Цифром и словом това прави 1008 лв. Досега, дори и най-скъпото лечение излизаше на неосигурения 604 лв, колкото е стойността на 36-те месечни здравни вноски.

В действителност осигурителното законодателство изисква за периода назад да се плащат само неплатените вноски от 4-я месец нагоре, като за три неплатени вноски здравните права не се прекъсват. Практиката на много неосигурени, главно от малцинствата, обаче е да не плащат никакви вноски, като за текущите здравни проблеми ползват Спешна помощ, и едва при сериозни проблеми да се събират вноските накуп. Освен ако не се изкарат толкова социално нуждаещи се, че социалните не им поемат лечението.

Рестриктивните мерки срещу некоректните платци са публикувани в Държавен вестник в края на юни, но умишлено е даден 6-месечен гратисен период, за да се стимулира по-бързото погасяване на здравно-осигурителните задължения.

Така например ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати права /заради неплатени повече от 3 вноски/ пожелае през август 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всички дължими осигурителни вноски за периода от 01.07.2012 г. – 30.06.2015 г. (36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 01.01.2011 г. – 31.12.2015 г. (60 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ).

Трябва да се има предвид също, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини