От х:

Днес в x:

Свиленград с пръст в сватбата-кандидат за Гинес

    Сватбата, която се състоя в неделя край Разград  по стар тракийски обичай,обиколи всички медии. Младоженците юристконсултът Стойка Димитрова и банкерът Росен Митев от Нова Загора, събраха на трапезата, разпъната на поляна край градчето, 3009 свои гости от България и чужбина. Мащабното събитие е вече кандидат за няколко рекорди на Гинес.

    Оказа се обаче, че в церемонията на новозагорци край Разград имат пръст и тракийците от Свиленградско и Тополовградско.

    Жените и мъжете от свиленградските села Студена и Сладун и тополвградското Радовец са извършили старинните сватбени ритуали, разказаха от общината в Свиленград.

    В сватбената подготовка на младоженците Стойка и Росен са участвали 50 самодейци от Народно читалище ”Изгрев 1928” в с.Сладун, от пенсионерски клуб „Здравец” в Студена и самодейците от НЧ ”Васил Левски 1924” в с.Радовец. Най-възрастната сред участниците е на 73 години, а най-малка - двегодишната Йоана.

    Самодейците от село Сладун са изработили кумовото дърво, а от Студена са прибулили булката и са й помогнали да сплете косите си в плитки. Най-възрастната самодейка, която се включи в ритуалите е на 73 година, а най-малката- двегодишната Йоана.

    Участниците от село Радовец пък са представили ритуала, който се е е изпълняван от страна на рода на младоженеца- замесването на традиционните меденици-пити с мед, за да е сладък животът на новото семейство, приготвянето на пряпореца, както и бръсненето на младоженеца.

    Въстановката на старинната тракийска сватба кандидатства за три рекорда на Гинес - за най-многолюдна старинна сватба, най-дълга сватбена софра - 952 м, и за най-голямо количество сватбено ястие - 2 тона. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини