От х:

Днес в x:

Срещу България се води пропагандна война

Външният министър Даниел Митов обяви, че срещу страната ни се води пропагандна война, но не пожела да назове кой я води. В студиото на Нова телевизия той обяви, че държавата ни залага на прозрачността, но въпреки това не назова колко и каква военна техника ще пристигне на територията на България. Външният министър очаква военният министър да обяви броя, вида и срока на пребиваване на техниката.

"Води се пропагандна война. Имена на държави аз няма да споменавам, ясно е какво се случва. Наясно сме , че има подривна война, пропагандна война. Нашите граждани трябва да са наясно и да са спокойни, че каквото и да се прави, ние сме държава, която принадлежи на свят, който държи на прозрачността", заяви Митов.

"Всичко, което се прави в момента, е в рамките на редовно планирани ежегодни учения. В България последните 4 години са проведени над 200 учения. В тези учения участват не само наши, но и чужди бойци и техника", заяви дипломат №1. Той даде пример с български военни, които са в Германия.

"С техниката  военните идват и си отиват. Когато станат ясни параметрите за това учение (на територията на България - б.р.), те ще станат и публично известни. Има план, по който си върви. Кога ще влезе техниката, колко на брой - предстои да се обяви от министерство на отбраната. Те са водещи", каза министър Митов.

В отговор на цитат от думите на военния министър Ненчев, който разказа след визитата си в американското посолство в София, че не му било съобщено колко техника ще се изсипе в страната ни, външния министър Митов обяви, че сеспазва процедура.

Той се позова на правителствено споразумение от 2006 година, подписано от неговия предшественик на поста Ивайло Калфин, който в правителството на Станишев бе външен министър, а сега е социален. "Това споразумение е добро", каза Митов.

"Имаме решения от срещата в Уелс на НАТО. Там са решили, че НАТО подготвя план за готовност за действие. Две са мерките - ротационни и мерки за осигуряване на съюзниците с повече учения, за поддържане на готовност.

Българските войници са принудени да водят интензивни учения, за да могат да бъдат подготвени. Една армия трябва да е винаги готова, особено, когато около границата на съответната държава има конфликти, не говорим само за Украйна, а и за Близкия Изток - ИДИЛ", заяви външният министър Димитър Митов.

Той даде пример, че когато Русия обяви, че ще разполага 40 ядрени бойни глави, ще струпа въоръжение в Крим, никой не го попитал какво прави, за да гарантира сигурността.

Външният министър отново се измъкна от отговор за разполагане на бойна техника в страната ни. "Няма проблем да се каже колко са, когато се знае, когато пристигне официалната заявка и Българската държава мине съответната процедура. Имаме намерение да подготвим нашите войски за всяка заплаха", обясни той.

Запитан дали турски изтребители ще пазят небето ни, Митов обяви, че това са поредните интерпретации. "Съвместният въздушен контрол не е прецедент. Вчера стана ясно, че преговорите с Полша вървят добре и най-вероятно нашите МиГ-ове ще бъдат ремонтирани там. Дори да се наложи друга държава да контролира небето ни, от нас зависи, от военното министрество с кои държави ще работи", увери той, че няма турски самолети да пазят небето ни.

Междувременно пред bTV бившият зам.-военен министър Валентин Радев от първото правителство "Борисов" обяви: "Възможно е министър Ненчев да не е знаел колко и каква техника ще дойде в България".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини