От х:

Днес в x:

Цацаров защити полицайката, проверявана за расистки закани


Главният прокурор заяви, че наказание за полицайката Анна Витанова, която е проверявана за расистки коментари, би било лош знак от държавата към колегите й.
След сблъсъците между българи и роми в столичния кв. "Орландовци" вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че е започнала дисциплинарна проверка срещу Витанова, която е служител на "Охранителна полиция". 

Причина за това станаха нейни коментари във Фейсбук - "Да ни развържат ръцете..." и  "Ако си с повече тен, гориш". Профилът й по-късно бе изтрит, но постингът се препращаше в социалната мрежа. 

Според Сотир Цацаров обаче проблемът около Витанова е изкуствено създаден и трябва да се прояви повече разбиране към служителката на реда.

"Аз не казвам, че Анна Витанова е мислила, действала по възможно най-правилния начин. Всеки греши, но и всеки има право да мисли по някакъв начин. Само че тя носи униформа. И понеже носи униформа, и понеже е заедно с колегите си всеки ден са на места, които ние просто гледаме отстрани, хайде да проявим малко повече уважение и разбиране към хората с униформа. аз не я оправдавам, но ако тя понесе наказание, това ще е изключително лош знак, който ще бъде даден към колегите ѝ", коментира главният прокурор, цитиран от БНТ.  

Анна Витанова нашумя за първи път, когато беше обвинена, че е била протестиращи в нощта на белия автобус през юли 2013 г. Тогава, според редица снимки и свидетели, тя беше в първите редици на биещите полицаи. По-късно се появи с превързана ръка и заяви, че представители на демонстрантите пред парламента са я блъскали. Само дни след инцидента обаче тя качи в мрежата своя снимка от Будзлуджа с активисти на БСП, на която ръката ѝ изглежда напълно здрава, без превръзка и без видими наранявания, заради което протестиращите я обвиниха в лъжа. 


 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини