От х:

Днес в x:

Спират кадрите с мъртви и ранени в сутрешните блокове


Шефът на СЕМ: Публичните лица са на ръба на нервна криза

"Медиен тип формати продават чужд живот, което е опасна стока. В този план има европейски препоръки, които често не се спазват. Публичните лица могат да бъдат снимани на публични места, но те трябва да знаят за това, че са снимани и са съгласни за фотосите". Това заяви пред БНТ председателят на СЕМ Георги Лозанов. Според него единственото спасение според настоящото законодателство е обществените хора да се пазят, тъй като папараците се опитват да си изкарат хляба на всяка цена.

"Целта им е да бъде задоволен обществения интерес без да бъдат осъдени. Това е практика и на запад, но там звездите имат солидна адвокатска защита и папараците си плащат скъпо за на влизането на личния им живот. У нас обаче група публични лица вече са на ръба на нервна криза от това, че някой следи личния им живот, след което обаче информацията се фалшифицира. СЕМ санкционира само това, което вижда на екрана. Междуличностните отношения не влизат в правомощията ни. Медиите са обвинявани за неспазване на етика, но моята позиция не е толкова крайна", коментира Лозанов. 

Той припомни, че форматите, които показват личния живот на хората не са измислени от българи, а най-вече от западни медии. В България обаче трябва да се намери балансът, констатира шефът на СЕМ. 

"Терасата на Васил Найденов не е обществено място, но ако бъде сниман на улицата или в ресторант навън, където се пуши, всеки има право да прави фотографии. Интересът към публичните лица от страна на обществото е да види какъв е моралът им извън кадър и дали това, което говорят и се опитват да влияят на хората е искрено", каза още Лозанов. Той осъди показването на кадри като тези на убитото момче в Борисовата градина сутринта. Лозанов обеща да се самосезира за сутришните репортажи с нелицеприятни снимки. 

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини