От х:

Днес в x:

Избраха нови съдии за върнатото дело срещу Цветанов


Нов съдебен състав, който да гледа върнатото от ВКС дело срещу Цветан Цветанов, беше избран днес, след като вчера един от магистратите си направи отвод.
Отново в присъствието на журналисти, системата за случайно разпределение на делата определи съдебен състав от докладчик Маргаритка Шербанова, председател - Петя Шишкова (председател на Наказателното отделение на САС - б.р.), и Милена Панева. Те ще трябва да разгледат повторно делото срещу бившия вътрешен министър, по което бе осъден на две инстанции на 4 г. затвор.

Миналата седмица Върховният касационен съд отмени ефективната присъда за отказ да бъдат използвани СРС-та и върна делото на Софийския апелативен съд, с аругмента, че правата на Цветанов са били нарушени, а магистратите предубедени.

Вчера беше избран съдебен състав, който да се заеме с процеса, но определената за съдия-докладчик Надежда Трифонова си направи отвод, тъй като нейната сестра е оправдала Цветанов по делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова. 

Неговият адвокат Менко Менков вече коментира, че ако ВКС потвърди осъдителната присъда на Цветанов, това ще означава, че трябва да бъдат подведени под отговорност всички бивши вътрешни министри, които са отказвали прилагането на Специални разузнавателни средства. 

Срещу зам.-председателя на ГЕРБ се водят още две дела, по които обаче засега той бе оправдан. Едното от тях - за това, че в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени 50 000 лв. обезщетение на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, също стигна до ВКС и се очаква неговото решение.
По другото дело - за незаконно подслушване в МВР, самата прокуратурата се отказа да поддържа обвинението.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини