От х:

Днес в x:

Учителите от Спортното на мълчалив протест до оставката на директора Генев

    Преподавателите от хасковското Спортно училище "Стефан Караджа" обявиха безсрочен мълчалив протест до оставката на директора Генчо Генев. „След като обяви, че ще си тръгне, ако 30 души от колектива са срещу него, го чакаме да изпълни обещанието си“, заяви помощник-директорът Димитринка Алексиева. По повод съмнението, че наистина толкова хора стоят зад протеста и твърдението на РИО Хасково, че те не са виждали списъка с имената и подписите, разгневените учители показаха листа с парафите. Той включва 32 от общо 45-те души персонал в школото. „Ако е мъж, да си удържи на думата и да се махне“, категорични са учители и треньори.

    На протеста в двора все пак не дойдоха всички недоволни. Причината била, че част от тях са по състезания с възпитаниците си. „Тръгвам утре на държавно първенство и няма да ме има, но подкрепям протеста“, заяви и реномираният треньор по борба Петър Кирев. При завръщането си учителите ще се включват, за да заменят тръгналите на свой ред нанякъде. Постоянното присъствие на недоволни обаче ще е неотклонно. учители ще се включват в мълчаливия протест, като ще заменят отиващите на турнири. Нещата са измислени така, че да не се спъва учебният и тренировъчен процес. Затова стачката е насрочена по обяд - в интервала 12-12.30 часа, като ще продължава минимум час. Първоначалното място за протеста била учителската стая, но директорът забранил. „Разгони колегите, които се събраха в стаята“, сви рамене и другата зам.-директорка Галя Николова. Това обаче не спира недоволните. „Искаме проверка на финансите на училището, документална, на начина на управление и поведението на директора спрямо подчинените. И я искаме от Министерството в София“, ядосани са хората, които изучиха Григор Димитров, както и още много български шампиони. Според тях Генев много отдавна вреди на учебния процес и трови атмосферата в колектива. „Нарича ни мръснички мръсни, лъжкини и какво ли още не, при това пред хората“, категорични са учителите. Според тях ако ръководството на местната и национална просвета не предприемат нищо, значи прикриват безобразията които стават в Спортното.

    Според протестиращите те са най-вече финансови - рязане на ДМС и трудови възнаграждения, неподписан Колективен трудов договор, неплащане на извънредните часове, които в Спортното превъзхождат двойно стандартния учителски норматив от 720 часа годишно. И така продължавало от години.

    Опитът на репортерите да се срещнат с директора Генчо Генев удари на камък. Школският шеф първо покани журналистите в кабинета си, после като разбра за какво са дошли, им показа вратата. Според него учителите от Спортното се подиграват - и с него, и с медиите, а така нареченият протест е интрига на няколко човека. За оставка не бе спомената и дума.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини