От х:

Днес в x:

Търсят нови боклукджии за новия Титан

Спешна нужда от боклукджии налегна Хасково в последно време. Нуждата от редови сметосъбирачи е отразена за втора поредна седмица в справката на хасковското Бюро по труда. Този път се търсят 6-ма души, които явно трябва да попълнят новата армия боклукджии на новия Титан, който от пролетта пое почистването на Хасково. Както е известно, на 12-ти март дългогодишния чистник Титан АС официално прехвърли задължението по почистването на града на наследника си и съименник Титан-Хасково. Новият консорциум декларира, че ще преназначи старите работници в новото дружество. Още тогава обаче служителите изреваха че имат за получаване стари заплати и не им се нрави много да работят без пари. Новият Титан отвърна с красноречивото свиване на рамене относно задълженията на стария и остави нещата за бъдещето. То май не се е развило според очакванията на част от служителите, които по тази или друга причина са напуснали структурата и сега трябва да бъдат заместени. Единственото условие за новите боклукджии е да имат поне основно образование. На който му се вижда малко да си припомни, че условието е абсолютно също за взимане на шофьорска книжка.

Тазседмичния трудов пазар на Хасково е дащен откъм обяви за бачкатори. Откритите позиции са 194 като сред тях изобилстват позиции за общи работници-в автомивки, бетонов възел, в хлебопроизводството, в цех за производство на сирене и такъв за производство на растителни масла, в кухня, в мебелни предприятия, гумаджия, цех за дограми или просто общи работници къде да е. Общото при всички тях е, че за позицията може да се кандидатства и само с основно образование. И после нека циганите се оплакват, че няма работа. Може обаче и те да са прави, щото основното им е висока летва. Ромът който преби д-р Джонева на улица Одрин за 130 лв имаше изкаран едва 3-ти клас. За сметка на това имаше досие като на партизанин от антифашистката съпротива-10-на присъди за 33 години живот. Вярно, повечето бяха за кражби, но навремето кражбите от мандрите се считали за виден партизански актив.

Апотеозът на цененото в Хасково бачкаторство обаче е внушително звучащото „машинен оператор”. Търсят се цели 30 с основно образование за здраво бачкане, по възможност за колкото се може по-малко пари. Това последното е по неофициална информация от вече търсели работа по тази обява. Официалното не може да се съобщи, защото в офертите заплати не са обявени, макар че по норматив трябва да се съобщават в обява, на която посредничи държавата. Оператори се търсят и в текстила, като европейското определение все повече измества нашенско познатото шивач. Другата му най-близка заменка е „Работник спомагателни шивашки дейности”. Търсят се цели 10 такива. Явно част от работодателите още не са съвсем европейци, защото някои си обявяват нуждата ясно и по хасковски-има необходимост от 3-ма шивачи на горно, трима на долно и трима на спортно облекло. Отделно се търси шивачка/задължително/ на интериорен текстил и пак шивачки/ 5 бр/ на чанти. В тая фирма мъжете май са персона нон грата.

Нуждата от висшисти в Хасково е скромна-само 7 бройки, като за 3 от тях е допустимо и да са само със средно. Самите позиции също не вдъхват особено доверие-Комисионер заложна къща, районен мениджър /на какво?/, супервайзор/ на какво?/, оператор сайт за туризъм (?! ), мениджър екип и вече ясно звучащите Медицинска сестра в Хаспис и Медицинска сестра в клинична лаборатория.

По традиция бизнесът е закъсал за шофьори като се търсят цели 31 от които 19 за тежкотоварен транспорт, международни превози. Търсят се още тракторист, шофьор на циментовоз/2 бр/, шофьор на товарен автомобил за разнос/ 2 бр/ и 5-ма шофьори пласьори. Местните бензиностанции имат нужда от 5-ма бензинаджии, включително и един касиер. Сред най-рахат професиите изглежда диспечер в таксиметрова фирма, докато сред най-тегавите са зидаро-кофражисти/ 7 души/ и 10 броя електричари за строителната индустрия.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини