От х:

Днес в x:

Само 1 лекар и 3 фелдшери посрещат летния бежански потоп

Само 1 лекар и 3-ма фелдшери ще посрещат лятната бежанска вълна, която се очаква да залее България. Това е видно от обществената поръчка обявена днес от Държавната агенция за бежанците на сайта си. Тя трябва да обезпечи медицинската помощ за най-големия бежански камп у нас-този в Харманли. В миналото ДАБ обявяваше поръчки за много по-голям медицински персонал-поне 6 лекари и още толкова сестри. Проблемът е че на конкурсите не се явявяше нито един. Сега ДАБ са кандисали до същия състав, който и в момента е наличен в лагера. От близо 2 години там работят харманлийският лекар д-р Елена Дачева, фелдшерите Георги Красимиров и Ангел Маврудиев, а за известни периоди към тях се присъединява и още един фелдшер или медицинска сестра. Към настоящият момент този екип се грижи за 1600 души. Тази година обаче се очаква бежанската вълна да изпълни харманлийският лагер на максималният му капацитет от 4000 души.

По прогнозите на ресорното ведомство на Меглена Кунева и експертите от Държавната агенция за бежанците, през топлите месеци на годината ни очаква истински бежански потоп. Дори и сега прииждащите имигранти са с 1/3 повече от миналогодишните, макар че в студения период напливът е ограничен. Той обаче се развихря от юни-юли и продължава до края на септември. За същия период миналата година влязоха над 10 000 души. Сега се очаква да са много повече. Въпреки това обаче ДАБ не счита за необходимо да планира допълнителни медици. Нещо повече, дори и тяхната издръжка на настоящите идва в тежест на държавата. Тя все още им дължи заплати по досегашните им договори, като дори нямаше пари да сключи нови контракти след като старите изтекоха на 31-ви май. Наложи се хасковската евангелска църква да се наеме с плащането на трудовите възнаграждения на медиците за да не остане най-големия бежански камп в България съвсем без медицинско обслужване. Ангажиментът на евангелистите обаче изтече днес, 19-ти юни. Същевременно поръчката ще се точи поне до края на месеца-до 24-ти ще се приемат документите, а после още седмица ще се пресяват кандидатури и сключват договори. На практика дотогава лекарите ще работят нелегално и без пари.

Шефът на харманлийският лагер Йордан Малинов не е съгласен, че нещата стоят точно така. Според него ДАБ е сключила анекс с медиците за ангажимент до 30-ти юни, когато плавно ще могат да застъпят по новата обществена поръчка или да бъдат заменени с други медици. Проверка с лекарят и фелдшерите обаче показа, че те не са и чували за това, че са наети от ДАБ до края на месеца. Малинов също така бе категоричен, че всички забавени възнаграждения са изплатени. Според харманлиеца Георги Красимиров обаче, той все още чака заплати за декември 2014-та и януари 2015-та година. Наистина, майските заплати са били изплатени и то точно днес. Въпреки неяснотата за бъдещето си, медиците остават на разположение в бежанския лагер, където тепърва нарастват случаите на заразни и инфекциозни заболявания. Напоследък има бум на стомашно чревни инфекции и заболявания на дихателните пътища, плюс обичайните хипертонии, кардио проблеми и диабетици, чиито състояния се изострят през лятото. Има и доста нахапани от инсекти включително и кърлежи.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини