От х:

Днес в x:

Хасковски Тур дьо Франс по склоновете на Аида

Хасковските колоездачи ще се опитат да направят свой вариант на най-престижното в света велосъстезание Тур дьо Франс, като се хвърлят в скоростно изкачване на планински върхове.

Прочутата френска надпревара е характерна с тежкото си катерене за време по склоновете на Алпите, което според специалисти може да бъде издържано от едва половин процент от населението на Земята, въпреки тренировките. Останалите биха получили инфаркт. Подобно докарване до предела на човешките възможности обаче е много популярно на Запад, докато в нашите географски ширини отношението към него е обобщено от красноречивото комшийско определение за планинарите-“баир будала“.

Хасковлии явно не се считат за будали, поне не и момчетата от колоездачен клуб Хасково, които са замислили идната неделя да правят първото по рода си скоростно изкачване на връх Аида. Подобен планински маратон, съчетава най-тежкото от Тур дьо Франс-изцеждащата планинска езда и етапите по часовник. По протежение на 10 километра и по денивелация от 600 метра ще се състезават минимум 50 колоездачи от цялата страна. Бройката може да набъбне защото критериите за участие са либерални, но от друга страна и опасни. Изисква се само собственоръчно подписана декларация за физическо здраве и умения с велосипед. Степента на тези умения не е посочена. От друга страна при интензивно въртене на педали, особено в планински условия пулсът често отскача до 200, че и повече удара в минута, което може да бъде понесено безопасно само от здраво и добре натренирано сърце.

Няма гаранция за тези, които решат да надскочат възможностите си или изпитват носталгия по отминалата младост. Организаторите от хасковския велоклуб се надяват, че записалите се за участие ще имат трезва преценка за себе си и ще разчетат добре силите си. Подобна планировка ще е необходима защото трасето е дълго 12 километра, от които 10 са екстремално катерене. Тръгва се от центъра на община Минерални бани, а от разклона за Брястово се прави остър старт, след който се навлиза в планинските райони. Наградата за победителя е 1000 лв. Осигурени са премии за 5 групи мъже разделени по възраст, като последната група са 60 + годишните. Има и сборна група жени.

Началото е 10 часа в неделя 28-ми юни. Организатори са от община Минерални бани и КК „Хасково“

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини