От х:

Днес в x:

Липса на животоспасяващо лекарство прекъсна терапията на онкоболна

    57-годишна жена с тежко онкологично заболяване е с прекъснато лечение заради липса на медикамента Халавен, сигнализира семейството й. Жената и съпругът й пристигнали от Свиленград на 11-ти юни за поредния сеанс с химеотерапия за справяне със злокачествено заболяване на белите дробове. Първата терапия е била на 4-ти юни и минала благополучно. Следващата седмица обаче фамилията била изненадана неприятно с обяснението, че Халавенът е свършил. От аптеката към хасковския Онкодиспансер им обяснили, че имат заявка още от месец май, но нова партида така и не пристигнала. На свиленградчани им бил оставен телефона на аптеката да проверяват кога ще има лекарство, за да подновят лечението. „Не става дума за какво да е заболяване. Страх ни е, че лечението ще се обезмисли, а знаете какво значи това“, каза съпругът на болната. Човекът молеше поне да питаме докторите откъде да си закупи дефицитния медикамент, за да даде шанс за живот на съпругата си. Оказа се - от никъде.

    Халавен наистина няма в хасковското Онко, потвърди началникът му д-р Венко Балабанов. Няма и откъде да бъде закупен, понеже не се продава в аптечната мрежа. Единственият вариант е Турция, но пациентите трябва да се бръкнат доста - около 3-4 хиляди лева, макар че лекарствата там били по-евтини от тези в България, уточниха лекарите. Като пълна глупост бяха окачествени намеците, че в онкодиспансерите в страната липсват лекарства, защото се препродават на аптеките. „Това лекарство е напълно безплатно за пациентите в България. Покрива го Касата. Кой луд ще тръгне да го купува, когато се знае това?“ риторично попита д-р Балабанов. По същата логика и аптеките не го зареждали.

    Избухването на д-р Балабанов бе по повод нашумелите в публичното пространство обвинения, че медикаментът херцептин е изчезнал от Специализираните болници за онкологични заболявания, но се откривал в аптеките. Херцептинът обаче също е безплатен по Каса и за него важи обяснението за халавена. Когато има липса на някакъв медикамент, то обикновено проблемите са при вноса, предположи д-р Балабанов.

    По думите му това е първият случай от много време, когато липсва лекарство. По уверенията на шефа на Диспансера и неговия аптекар, доставчиците успокоили, че до няколко дни халавен ще бъде доставен. Той не е в масова употреба, използва се главно за терапия на заболявания на белите дробове. От него се нуждаят двама души в цяла хасковска област от всички 8 492 регистрирани към настоящия момент в Онкодиспансера. Лекарите са категорични, че неколкодневно забавяне няма да повлияе на общата терапия на пациентите. Макар да признаха, че подобни дефицити могат да бъдат смъртно опасни. „Тук не използваме по едно лекарство, а по 4-5. Ако едно липсва, се обезсмисля цялата процедура“, каза Балабанов. Преди няколко години имало подобен случай с много необходимия медикамент 5 фторурацил. Вместо да участват в обществени поръчки, доставчиците тръгвали на директно договаряне с онкоболниците. „Само че тогава не го плаща Касата, принуждавах се да давам от парите за заплати“, добави Балабанов.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини