От х:

Днес в x:

Хасковските кауни по 1.50 за килограм

    Нарицателният за Хасково и най-вече за диалекта му плод каун дебютира на любимешката борса за внушителните 1.50 на килограм. На дребно известният в останалата част на страната като пъпеш се предлага за 2 лв. на кило, като със съответния пазарлък може да се отбият 10-20 стотинки, показва справката на най-голямото в областта тържище за дини и пъпеши. Без да се притесняват, че хасковлии не понасят тази си „слава“, местните търговци фриволно се гъбаркаха с тях, като ги предлагаха на специални тарифи – 2-килограмов хасковлия на дребно бил 4 лв, но по-едрите кауни вървели по-евтино, поне на килограм. Въпреки това хасковлии трябвало да се гордеят, че стрували най-скъпо, поне измежду плодовете и зеленчуците в областта.

    Любимчани категорично отказваха да обезценяват „съседите си“, считайки, че дори искат малко, защото отглеждането на пъпеша струвало „майка си и баща си“. Очевидно това важи и за динята, защото днешният й дебют на едро тръгна от впечатляващите 60 ст. на килограм. Което прави една средностатистическа любимчанка поне 5 лв. или повече от щафета луканка. До пристигането до крайния потребител, цената скача поне с 30 %.

    Високата изкупна цена се обяснява с началото на сезона. След месец, когато всички щели да изкарат карпузите си, цената щяла да се „срине“ на 20 ст, твърдят търговците. Никой от Любимец не пожела да обясни защо това му се вижда „безбожно“ малко. Годината била добра и от декар се вадели по 5-6 и повече тона от сочния плод. Простата сметка показва, че на настоящите тарифи производителите печелят между 3 и 4 хиляди лева на декар, което при малък бостан от 5 декара прави 15-20 бона, а при среден любимешки от 20 декара - солидните 60-80 хиляди лева. Което не пречи на бостанджиите всяка година да реват от евтиния гръцки внос и да вдигат систематични протести с искане той да бъде забранен. Според тях местните трябва да купуват по-скъпото, за да подкрепят българското или иначе казано-тях.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини