От х:

Днес в x:

Щурмът на гимназиите започна, навалица за заявления

    Опашка от кандидат-гимназисти, майки, бащи, баби и дядовци се изви днес пред залите в ученическите общежития в Хасково, където се подават документи за прием в гимназиите. От днес до петък се приемат заявленията за първо класиране. Резултатите от него ще станат известни на 25 юни, а няколко дни по-късно започва вторият етап от приема, по второ желание, ако кандидатът не е успял да се класира за първото.

    1260 седмокласници в областта са издържали изпитите по български език и математика и имат право да кандидатстват в елитните гимназии. Местата са 1066.

    “Смятаме обаче, че кандидатите ще са около 900. Това показва практиката от предишни години”, уточни Иван Ванчев от инспектората по образование, който бе в двора на общежитията, за да наблюдава процеса.

    “Цялата кампания по приема в гимназиите ще приключи едва към края на юли, докато се извъртят първо, второ, трето класиране, както и последни размествания в отделните класове”, допълни Ванчев. Тогава ще стане ясно и дали ще има отпадане на паралелки.

    На 25 юни, когато излязат резултатите от първото класиране, пък ще е ясно и кои са най-предпочитаните гимназии в областта тази година, макар да не се очакват изненади.

    Стиляна от Харманли например бе посочила като първо желание паралелка с английски в харманлийското СОУ. На второ място тя бе поставила природоматематическа паралелка в същото училище, и едва на трето място Езиковата в Хасково, която се смята за едно от най-елитните гимназии.

    “Повечето родители в Харманли предпочитат местната гимназия. Езиковата паралелка там формира бал за прием, който е съизмерим с най-високите в областта”, обясни Ванчев.

    Нежеланието на много родители да изпратят децата си в областния град, макар и в престижно училище, се обяснява както с неизбежните по-високи разходи, така и с възрастта на децата. А понякога и с желанието на самите деца.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини