От х:

Днес в x:

Турската опозиция в опит да свали партията на Ердоган от власт

Задължението да бъде формирано правителство трябва да падне върху турските опозиционни партии, които заедно събират мнозинство след парламентарните избори на 7 юни.

Това заяви лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Киличдароглу, цитиран от Ройтерс.

Той също каза на пресконференция, че е „неприемливо" президентът Реджеп Ердоган да бъде основен политически актьор, докато продължават коалиционните преговори. 
Според него Ердоган трябва да действа в рамките на границите, установени от конституцията на Турция.

Според проучване на MAК управляващата Партия на справедливостта и развитието ще спечели парламентарно мнозинство с 44% подкрепа, ако се проведат предсрочни избори.

През уикенда турският държавен глава заяви, че "неизбежни" са предсрочни избори, ако управляващата Партия на справедливостта и развитието и основната опозиция не успят да формират ново правителство в конституционния лимит от 45 дни.

Партията на Ердоган печели 258 места в 550-местния парламент. Втора е Републиканската народна партия с 132 места в парламента. Тя е следвана от крайнодясната Партията на националистическото движение с 80 места.

Истинският победител на проведения вот е прокюрдската Демократична партия на народа, която за първи път преминава 10%-та бариера със своите 13%, което и дава 80 места.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини