От х:

Днес в x:

Десетки хиляди протестират в Хонконг с искане за свободни избори

Хиляди хора излязоха по улиците на Хонконг, около 50 хиляди, за да протестират срещу одобрени от Пекин изборни реформи за избиране на следващия лидер на града. Демонстрациите се провеждат само няколко дни преди промените да бъдат гласувани, съобщава Ройтерс.

Пекин е предложил пряко гласуване за следващ лидер на Хонконг през 2017 година, но предварително ще се проверяват и допускат само пропекински кандидати в надпреварата.

Продемократичните протестиращи в града заявяват, че това е подиграва, след като Китай обеща всеобщи избори на територията.

Протестиращите, някои носят жълти тениски и жълти чадъри, което е символ на тяхното продемократично движение,участваха в марш от „Виктория парк" до правителствени учреждения.

Искаме да кажем „не" на предложението на правителството. Това не е каквото народът на Хонконг желае. Изборната комисия не представлява гласа на Хонконг. Предварителната проверка не е реално всеобщо гласуване, каза 21-годишен студент.

Демонстрантите искат свободни избори.

Миналата година се проведоха големи демонстрации, които парализираха финансовия център на града за няколко седмици с настояване за свободни избори.

„Фронт за граждански права" организира днешния марш. Дейзи Чан от фронта обяви, че това е последен шанс да се борим за демокрация.

Законодателите в града се очаква да започнат да обсъждат реформения пакет в сряда, а гласуването е запланувано за края на седмицата.

Същевременно поддръжници на китайското правителство, някой носещи знамето на Китай, се сблъскаха с другите активисти. Двете страни се обиждаха взаимно, което принуди полицията да се намеси. Няма регистрирано насилие.

Великобритания предаде Хонконг на Китай през 1997 година, но при условие, че градът функционира с формулата „една страна, две системи", която предоставя автономия и свободи.

Но Пекин се страхува, че аспирациите за пълна демокрация в Хонконг могат да обхванат цялата китайска територия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини