От х:

Днес в x:

За намаление на таксите в димитровградските градини се обяви отново Стефан Димитров

Могат ли да бъдат намалени разходите за храна в местните градини коментира на пресконференция Стефан Димитров, снимка -ахрив

До колко и как могат да бъдат намалени таксите в детските градини в Община Димитровград коментира на среща с журналисти днес председателят на Общинския съвет Стефан Димитров. Той представи справка, която е получил от администрацията за сумите, събрани от родителите през 2014 г.

От нея се вижда, че дневните такси, които Общината е събрала са в размер на близо 404 000 лв., постоянните възлизат на 100 000 лв., а тези от детската кухня са 38 000 лв. Такава общата сума възлиза на 541 776 лв. 

Припомняме, че между 50 и 60 лв. месечно плащат родителите на деца, посещаващи градина. Дневната такса е 2 лв., а постоянната на месец е между 6 и 12 лв.

Според шефа на ОбС, когато се говори за намаление на таксите в градините, важно е да се коментира от къде тези ще бъдат покрити като приход.  Димитров отговори, че за доставка на хранителни продукти Общината плаща годишно  541 413 лв. Тези разходи могат да бъдат намалени и то без да е за сметка на качеството.

Стефан Димитров информира, че изтича договора с фирмата, която доставя храна на детските градини - "Уикенд" и препоръча на Общината да направи така, че да гарантира най-ниска цена при провеждането на нова обществена поръчка. Той е на мнение, че стойността на въпросната поръчка може да бъде намалена поне с 25 %. Което ще доведе след себе си и понижение на таксите. Ако правителството разгледа промени в с стойността на ДДС по примера на Румъния, то намалението може да стигне и 35%, убеден е Димитров.

Председателят на ОбС смята, че трябва да има добре обмислена обществена поръчка, в която да не се допускат стари грешки -  само на един кандидат за доставчик. Наложително, според него е договорът с фирмата да бъде за по-кратък срок - 1 година. Така ще има предвидимост и сигурност от гледна точка на доставчиците, смята шефът на ОбС. Кметът на Общината има възможност още тази година да направи промените, заяви още Стефан Димитров.

Димитров препоръча да се търси най-ниска цена за доставка на храна при обществена поръчка

Темата за понижението на таксите в местните градини Димитровград коментира на среща с медиите и преди месец. Тогава се обсъждаше възможност за по-малка дневна такса в детските заведения.

Видео от пресконференцията на Стефан Димитров -вижте тук!

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    6i
    6i6ko
    15 -5
    18:15, 3 юни 2015
    Лелеее,какъв шишкавелкое станал,малко от диета имаш нужда,братле.
  • 2
    Му
    мунка малката маймунка
    15 -4
    19:13, 3 юни 2015
    Душичка, с трици маймунки ще храни. За 2 лева три хранения. Вероятно ще наблегне на ляб и ълва от местни производители.
  • 3
    Зл
    злати
    13 -4
    20:28, 3 юни 2015
    Господин Димитров защо не се сетих те за това по рано ами като наближават избори а?Омръзнаха ни вашите игрички
    • Че то точно Димитров ги въведе тези такси. Как сега реши че могат да се намалят да му се чудиш. Когато беше кмет що ги вдигна, ами не си приложи предложението.
      Ама нали идват избори и Димитров ползва най низките и елементарни похвати да привлича избиратели. Сякаш хората пък са толкова прости. Не че няма и такива де дано не са преобладаващи в тази община.






    • Димов прави същото. Отдавна е почнал предизборна кампания - Бойко поне още 2 пъти ще дойде тук! Открива глупости в несвяст - все едно е Бойко в Димитровград. Държи се все едно трябва все да сме му благодарни!



  • 4
    По
    пострадъл
    10 -3
    22:14, 3 юни 2015
    Е нали по негово време когато беше кмет , се вдигнаха таксите
    кви са те игри измислени пак преди избори, глупости
  • 5
    Ди
    димитър_1433426750
    8 -2
    16:54, 4 юни 2015
    стефане стига си предлагал плоски предизборни номера а май ибащати димитър димитров щял да се кандидатира за кмет на село добрич а той таксите на ракияният казан ли ще намаля
Последни новини