От х:

Днес в x:

Гъбари обменяха опит на среща в село Райново

През почивните дни за първи път в димитровградското село Райново се проведе гъбарска среща

През почивните дни за първи път в димитровградското село Райново се проведе гъбарска среща. Организатор на събитието е фейсбук страницата “Гъбите и гъбарите”. В рамките на два дни любители гъбари и миколози предприеха екскурзия в региона. Всички събрани екземпляри те подредиха в изложба в читалището на димитровградското село. Беше направена и демонстрация за търсене на трюфели. Повече от 100 души от цялата страна и чужбина посетиха гъбарската среща в димитровградското село Райново по инициатива на фейсбук групата “Гъбите и гъбарите"

Това е 5-та поредна среща за групата, а целта е по този начин хората да научат повече за гъбите и да се обмени опит между гъбарите. На изложба в читалище в село “Райново” гъбарите представиха всички гъби, които са открили в хасковски регион. Много често членове на групата откриват напълно нови видове за България. Събират се всички видове гъби, за да може те да се изледват.

Как се търсят трюфели демонстрира кучето Голди. Гъбарите опрофергаха твърдението, че търсенето на ценни гъби е лесно и добре заплатено. Мрачната им прогноза е, че до между 10 и 20 години ценният вид в България може да изчезне. Причината е най-вече невежество, а и липсата на необходими мерки.Според тях, трябва да се затегне контрола и освен това да се ограничат невежи хора, особенно от малцинствата да събират трюфели, защото голяма част от тях унищожават средата и е невъзможно отново на това място да има трюфел

Организатор на събитието е фейсбук страницата “Гъбите и гъбарите”
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини