От х:

Днес в x:

Уникални икони и древни божества показва гостуваща изложба в Димитровград

Уникална изложба, илюстрираща вярата в Бог от неолита до наши дни бе открита в Исторически музей - Димитровград

Уникална изложба, илюстрираща вярата в Бог от неолита до наши дни бе открита в Исторически музей - Димитровград тази вечер. Тя е под надслов  "Осезаеми божествени откровения в свещената планина Родопи" и е дело на Исторически музей в Асеновград.

Регионът е известен с множеството си църкви и места за поклонение още от древността до днес, коментира при откриването уредникът в музея в Асеновград Нина Христемова. Обясни защо регионът е известен като Света гора или малкия Божи гроб.

Представени са древни божества в зората на цивилизацията чрез култови масички и глави на различни идоли. В античността божественото е пресъздадено чрез оброчни плочки, миниатюрни статуетки на Тракийския конник, Митра, Зевс, Хера, Хермес, Хеката и др.

Посетителите могат да видят и фрагменти от стенописи и църковна утвар, както и оловни ампули от ХІ-ХІІІ век.На показ са изложени и икони на Исус Христос /ХVІІв./ и св. Богородица с младенеца /1747 г./, които са истински шедьовър на тогавашното изкуство. В Димитровград изложбата ще остане един месец - до началото на месец май.

Откриването на изложбата

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини