От х:

Днес в x:

На трудовия пазар: Няма алтернатива за майки с малки деца

Майките на малки деца трябва да си ги взимат на работата, ако не искат да останат без нея

Майките с малки деца, особено ако се налага да ги отглеждат сами или нямат помощта на своите родители, са обречени на безработица поне според предложенията на хасковската трудова борса. Няма предложена позиция, която да е с гъвкаво работно време, почасова заетост, възможност за надомна работа, а в значителна част от офертите има работа на смени. За част от позициите пък е допустимо и работа през уикенда, което пък е абсолютно неприемливо дори за родителите на поотрасналите деца, които иначе ходят на ясла и градина. Просто забавачките не работят в събота и неделя. 

Дори и перфектно издържаното по КТ работно време/отделно колко се спазва/ от 8 до 17 часа, изправя една самотна мама пред сложен дрибъл да заведе детето си на градина без да закъснее за работа или да приключи докрай работния ден, без да закъснее за ОДЗ-то. А самотни мами има доста и то не защото са се разделили със съпрузите си, а защото последните са в чужбина. На лукса на бабите и дядовците пък могат да разчитат малцина. Родителите или са много възрастни и сами изискват грижи или пък са млади и самите те работят. В останалите случаи са на село.

За сметка на това в седмичната справка на хасковското БТ има изобилни позиции с променлива заетост като сервитьорки, барманки, сладкарки, продавачки, помощници в кухня и традиционно търсените в двуцифрени числа шивачки /11/. Търсят се 10 шофьори на автобус, 10 шофьори международни превози с квалификация за ADR /опасни товари/ плюс още двама тираджии. За единия дестинацията на курсовете му е ясна, след като сред задължителните изисквания е владеенето на турски език.

С турски са и три от позициите са висшисти, като езика трябва и да е перфектен на говоримо и писмено ниво, за длъжността „Специалист по обслужване на клиенти”. Търсят се и двама специалисти за „Контрол по разплащанията” и още двама букмейкъри, като за тях допустимо е и средно образование. „Специалист отдел договаряне” обаче трябва да е със задължително висше, при това конкретно в „Строителство и архитектура”. Търси се строителен инженер геодезист със завършена в университета „Геодезия”. Нови позиции са работник-животновъд/2/, мияч на автомивка/2/, работник пчелар и техник за ремонт на компютри. Общия брой на свободните работни места е 73.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини