От х:

Днес в x:

Свиленград празнува в изборния 5-ти октомври



Изборният 5 октомври е празник на Свиленград. Градът чества 102 години от освобождението си от османско робство. По традиция денят започна с тържествена литургия за здраве и благоденствие на града и на цяла България. На църковния ритуал в църквата  „Живоприемний източник” в кв. „Гебран” за празника на града се събраха  кметът  Георги Манолов, заместник-кметът Мария Костадинова, жители и гости на града.
По традиция след храма десетки свиленградчани поеха към  връх Шейновец. Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите в историческата битка 14 български войници

Тази година в тържеството се включиха Общински съвет и Общинска администрация – Свиленград, Общински съвет и Общинска администрация – Любимец, присъстваха и представители на партии, неправителствени организации и дружуства.  

Историята помни  5-ти октомври 1912 г. с победния щурм на върха, наречен Малката Шипка. Това е и първата битка на Балканската война. Тогава 30-ти Шейновски пехотен полк от Втора българска армия, водена от ген. Никола Иванов, превзема турската военна крепост на връх Курткале в Родопите. Това отваря пътя на българската войска и тя успява да влезе и освободи Свиленград. На този връх, който се намира на 30 км от Свиленград, са паднали първите жертва на Балканската война - 14 български войни, дали живота си за свободата на поробените си сънародници.
След саможертвата им Свиленград е освободен от османско робство и преминава отново в пределите на България, 34 години по-късно след Освобождението през 1878 г.

В чест на Шейновския полк, върхът е наречен Шейновец. В памет на героите е издигнат паметник-костница още през 1935 г. А денят 5 октомври е избран за празник на Свиленград с решение на Общинския съвет от 1997 година.

В навечерието на празника си снощи свиленградчани посрещнаха в края на европейскато му турне и своя съгражданин –мимът Герасим Дишлиев-Геро.

Той тръгна на колело на 1-ви септември от Париж, за да предстви моноспектакъла си „ Монолог с куфар”, разказващ за пътя му преди 18 години от Свиленград към столица на Франция в преследване на мечтата му да покори голямата театрална сцена.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини