От х:

Днес в x:

Всяка втора кола бракма, само 800 нови от 100 000

Горд стопанин на стара кола потвърди, че е в движение. За изправността не бе съвсем сигурен

Всяка втора кола из Хасковско се оказа бракма на 20 и повече години, според здравомислещата шофьорска терминология. От малко над 100 хиляди МПС-та с хасковска регистрация 51 хиляди са в над тинейджърска възраст или иначе казано, са произведени преди 1994-та година. Статистиката включва всички пътни средства с моторна тяга - мотоциклети, мотопеди, камиони и най-вече леки коли. Още по-фрапиращото е, че броят на новите коли за целия регион възлиза на невероятно скромната, на фона на 100 хиляди, бройка от едва 800 автомобила. За нови се смятат тези на възраст до 5 години. 1/3 от колите на пътя пък са между 15 и 20 години. Справката сочи Хасковско като един от най-рисковите региони за инциденти, предизвикани от техническа неизправност. За над 20 годишните коли въпросът е не дали ще възникне такава, а кога.

Данните потвърждават подозренията на много катаджии и редови шофьори, че преобладаващата част от катастрофите са предизвикани от проблем в автомобила по време на движение. Разбира се, твърдението се доказва трудно, защото в една катастрофирала кола обикновено всичко е неизправно и трудно може да се установи кога е станало това - преди или по време на инцидента.

Че Хасково е на лидерско място в България по антики на пътя говори и съпоставката с останалата част на страната. По данни на МВР из пътищата на родината 20 и повече годишните коли съставляват около 28 % от всички возила. И както се оказва, една значителна част от този процент димят именно в Хасковско. Макар да няма отделна справка, според редови катаджии областта държи челото и по останали в движение носталгични реликви от времето на соца – москвич, трабант, жигули, вартбург.

Г. Христов

Старите коли се карат докато спрат. После се купуват също толкова стари
Хасково води по реликви от соц времената
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини