От х:

Днес в x:

Темида: Новите такси за градина са незаконни

Съдебният състав с председател Ива Байнова

Новите такси за детска градина в Хасково са незаконни, реши днес Административният съд с председател на състава Ива Байнова.

На 6 декември миналата година местните парламентаристи увеличиха постоянния размер на таксата за забавачка от 10 на 30 лева. Променливата част стана 20 лв., според дните, в които детето посещава градината.

Заседанието на Общинския съвет в края на миналата година мина при безпрецедентни протести от страна на млади майки, а самата сесия бе при закрити врати. Първоначалното предложение на кмета Георги Иванов бе таксата да се вдигне от 50 на 70 лева, което породи бурните протести на гражданите. В залата на ОбС Димитър Шалапатов обаче предложи размерът на таксата да остане 50 лева, но да се промени нейната структура – 30 лв. постоянна част и 20 лв. променлива. ОбС прие неговото предложение.

Адвокатката Ростислава Жекова - майка на две деца, поведе съдебната битка, която приключи в нейна полза, поне на първа инстанция. Според нея Общинският съвет е взел решение в нарушение на редица закони и нормативни правила. Магистратите приеха нейните аргументи и отмениха решението на ОбС от 6 декември.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Анета Кутелова

Двамата адвокати Иван Иванов и Ростислава Жекова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини