От х:

Днес в x:

3-има от 9 в Конуш знаят как да гласуват в неделя

Трима от девет души в хасковското село Конуш със сигурност ще успеят правилно да упражнят вота си за кандидати за Европейския парламент в неделя.

Експеримент на Нaskovo.net и eTV по улиците на селото сред случайно срещнати хора показа, че от деветима само трима са дотолкова наясно, че да направят валиден избор. Още преди да са отишли до тъмната стаичка вече знаят как изглежда бюлетината за евровота, как трябва да бъде зачертана, как да бъде прегъната, че номерът в долния десен ъгъл да се вижда. Повече от хората обаче ще разчитат на помощ от комисията и разяснения на място в изборната секция.

Една от тях е 74-годишната Мария Иванов. Жената признава, че много от хората на село все още не са се ограмотили, въпреки клиповете, които се въртят по телевизиите. Една от причините за това е, че просто няма кога да гледат, тъй като на село хората са на полето от сутрин до вечер.

Мария Иванова обаче е категорична, че ще гласува, съветва да направят това и всички свои съселяни. „Трябва да гласуваме, за да изпратим най-читавите българи в Европейския парламент, защото те ще защитават интересите ни пред Европа. Защото останалите от съюза не трябва да ни гледат нас, българите, като втора категория хора. Аз съм горда българка, защото макар и да не вземам пенсия като тази на гърците, се справям с всичко! Но още малко ми трябва, искам още малко от нашите депутати“, казва жената. Според нея не е необходимо вотът да е задължителен, както е в някои държави. Смята, че изборът винаги идва от главата, но трябва да мине и през сърцето.

На фона на партийната пропаганда, която ни залива отвсякъде дни преди изборите, селската агитация на леля Мария е смислена и искрена. „Трябва да прецениш сам, да ти дойде от сърцето. Трябва да гласуваш! Стига сме се отчайвали!“, агитира тя.

38-годишната Мария, която е седнала на маса на тротоара пред местното кафене е категорична, че няма д

а гласува. Жената признава, че всъщност никога не е гласувала. Не я интересували избори.

64 годишният Георги Димитров и съпругата му Веселина са седнали на сянка в дворчето на къщата си. Те са двамата от тримата средностатистически конушенци, които ще се справят в неделя.

Веселина подробно обяснява как трябва да се сгъне бюлетината. И тя, и съпругът й са наясно и с преференциалното гласуване, чрез което може да се пренаредят партийните кандидати. Споделят обаче, че когато се събират за сутрешното си кафе с други техни съселяни в кръчмата, много от тях казват, че няма да гласуват. Голяма част пък все още не са наясно нито какво ще правят, нито за кого ще гласуват. Двамата съпрузи обаче ще отидат до урната. „Гласът ми трябва да отиде там, където трябва, а не да го разпределят, както си искат“, казва Георги. Според него не е вярно, че предстоящите избори, понеже не са национални, не са интересни и важни, напротив, смята, че българските депутати в парламента на Европа могат да помогнат за по-добър живот у нас. Един от съветите към бъдещите ни представители в Брюксел от Веселина е „Да работят повече в защита на родното производство и да лобират за износа на български стоки в Европейския съюз“.

Соред списъка в с. Конуш от 730 жители  право да гласуват в  неделя имат 596 души. 12 са и подадените заявления за упражняване на вота по настоящ адрес, разясни кметът на селото.  

 

М. Манолова

 

 

 

Как се гласува с новата бюлетина- тук.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини