От х:

Днес в x:

Прокуратурата: Частният съд в Хасково е законен

Арбитражният съд е регистриран по надлежния ред и няма данни за престъпление. Това е становището на Хасковската окръжна прокуратура.

Сигнал за дейността на частното сдружение с нестопанска цел „Юстиция“ бе препратен от Административния съд в държавното обвинение по компетентност. „Окръжна прокуратура оставя без последствие сигнала“, заяви за Haskovo.net прокурорът Николай Николов.

Сигнал за смущаващите правила на Арбитража в Хасково дойде от адвоката Тодор Ташев, който алармира няколко институции. Според хасковския юрист такива частни съдилища навяват съмнения, че ще се обслужват предимно монополисти, събирачи на дългове и лихвари.

Арбитражният съд в Хасково е разположен точно срещу Административния и в непосредствена близост до районния и окръжния, чиито шефове също получиха копие от сигнала на хасковския адвокат.

Председателят на окръжния съд Миглена Тянкова каза за Haskovo.net, че Арбитражният съд е абсолютно легитимен и регистрацията на сдружението с нестопанска цел е законна. Освен това той не е първият в страната, такива съществуват още от 2001 г., има в София, Пловдив, Варна и други градове. Шефката на съда смята още, че арбитражите са добре работещи и в не малка степен облекчават работата на останалите съдилища. „Те не разглеждат казуси с някаква правна и фактическа сложност, а само търговски спорове, за които имат сключена арбитражна клауза“, допълни Тянкова. По думите й единственото леко смущаващо обстоятелство е, че според последната промяна в закона вече не е задължително всички арбитражни съдии (арбитри) да са юристи. Преди изискването било те да са задължително юристи, при това с минимум 5-годишен стаж. „Но от друга страна успокояващото е, че решенията на арбитражния съд подлежат на контрол от Върховния касационен съд (ВКС)“, уточни Тянкова. „Освен това страните могат сами да си избират арбитри от списъка“, допълни тя.

Адвокат Тодор Ташев обаче все още настоява да се направят промени в закона за Арбитражните съдилища, тъй като смята, че има някои смущаващи правила. Даде пример с „мъчаливото съгласие“, каквото според българското законодателство няма, има „мълчалив отказ". Той посочи още редица правила, които според него не са категорично ясни за гражданите. Той е изготвил доклад пред Адвокатския съвет в Хасково, въпреки че не тук се правят законовите промени, а в София. „От тук тръгваме“, убеден е адвокатът.

 

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини