От х:

Днес в x:

Шапки долу за изобретенията "в поли"

Хеди Ламар

Уважаеми мъже, огледайте се и просто стиснете ръката на най-близката жена до вас! Защо ли?! Ами в знак на благодарност, че е потомка на онези жени, дали на света противопожарната стълба, издигнатите жп. релси, слънчевия панел, чистачките, ауспуха и дори технологията за безжична мрежа Wi-Fi...

Изобретенията, направени от жени разбиват тотално представата, че изобретателите са чичковци с очила на почтителна възраст или пък, че дамите са домакини с ролки на главата и лъжица в ръката. Нищо подобно, само вижте...

 

Бирата

Започваме от бирата, като едно от най-древните изобретения по време, за които се предполага, че са дело на жени.

Макар че трябва да признаем-не е съвсем ясно кой точно е измислил кехлибареното питие, но според проучване от историка Джейн Пейтън, пивоварното изкуство в продължение на векове по време на развитието на древната цивилизация между Тигър и Ефрат, било запазена сфера на жените.

Според доклад, публикуван в Telegraph през 2010 г., "преди близо 7000 години в Месопотамия и Шумер, жените с техните специфични умения са единствените, които са могли да дестилират бирата и също така да държат древните кръчми, където тя се е сервирала."

Технологията "ремюаж" за шампанското

Уменията и съобразителността на жена издигат шампанското от евтина напитка в аристократично питие. Става въпрос за Никол-Барб Клико, която през 1808 г. разработила технологията "ремюаж". Тайната на технологията е проста – дупки по масата, където бутилките се поставят под особен наклон и всекидневно, на ръка, се променя ъгълът. Така по естествен път утайката се натрупвала в гърлото на бутилката. После замразявали гърлото, извличали утайката и виното ставало съвършено прозрачно. Благодарение на 27 -годишната французойка шампанското става прозрачно и без утайка.

А мадам Клико си спечелва определението“примата на шампанското“. ВРусия дори наричат виното й „Кликовское”.

Циркулярният трион

Изобретен е от тъкачка от Масачузетс. Идеята на Табита Бабит да използват циркуляр вместо традиционния трион за двама души й хрумва, за да облекчи работата на събратята си. Бабит създава прототип през 1813г., като използва чекрък за задвижването на триона.

По-късно той започнал да се използва в дърводобивната промишленост, но Бабит така и не получила патент за изобретението си.

Съдомиялната машина

За да сме коректни, трябва да признаем, че първият патент на съдомиялната е от 1849 г. на Джоел Хютън, 37 години преди прототипа на съвременната машина. 15 години след него Ел Ей Алекзандър патентова своя версия.

Първата практична подобна машина обаче е изобретена през 1886 г. от Джоузефин Кокрейн. Американката, внучка на изобретателя Джон Фич, показва машината на Световното изложение в Чикаго през 1893 г.

Тя представлявала дървена бъчва с метална ос, върху която се закачвала кошница с чиниите. Парен двигател въртял кошницата и топлел водата за измиването им. Машината можела да мие до 200 чинии за 2 минути и се превърнала в хит на панаира.

Джоузефин стига до практичното решение не защото имала да мие много чинии – това вършели прислужниците й. Истината е, че тя се притеснявала за любимия си сервиз от седемнадесети век, чиито части циклично били чупени при ръчното миене.

През 1920 г. се появяват първите съдомиялни, които са с постоянно инсталирана към водопроводната мрежа. През 1940 г. се появяват първите машини за миене на чинии с електрически подсушаващи елементи.

 

Снегопочистващата машина

Подобна като при съдомиялната е и ситуацията с появата на първата снегопочистваща машина. Робърт Харис е човекът с първия патент за нея.

Неочаквано, предвид длъжността си на секретарка, обаче, през 1892 г. Синтия Уестовер гравирала името си сред жените-изобретателки, създавайки първия практичен снегорин. Била водена от убеждението, че и навън трябва да е чисто както удома.

Чистачките за коли

На екскурзия от Алабама до Ню Йорк Мери Андерсън забелязала, че шофьорите трябва да спират често за отстраняване на снега и леда от стъклата на колите си. Заради впечатленията й от неудобството я осенила идеята да създаде подвижно рамо от парче гума, което да се задейства отвътре в колата. Шофьорите обаче били скептични, когато Мери Андерсън създала ръчната чистачка за автомобилни стъкла през 1903-а и нарекла устройството си „извиваща се механична ръка, която избърсва снега“. То представлявало лост в кабината на колата, който задействал „ръката“, като през лятото се демонтирало.

Андерсън кандидатства за патент през 1904 г., но той е издаден през следващата година.

През 1917-а друга жена – Шарлот Бриджууд, автоматизира чистачките. Те били електрически и се захранвали от двигателя на автомобила, но и тази идея не е приета.

През 1920-а, когато изтича патентът за изобретението на Андерсън, чистачките вече се използват. Първи „Кадилак” ги включват в моделите си.

 

Сигналната ракета

Колкото и да не ви се вярва, уважаеми мъже, и това изобретение е с "пола". Дело е на Марта Кастън, която усъвършенства плановете на своя починал съпруг. Нейното творение се патентова и използва масово във военния сектор. По време на Първата световна война са произведени над милион сигнални ракети, а сумата, която е трябвало да бъде изплатена на създателката е 120 000 долара. Спестени й били обаче 5 000 долара с довода, че е жена.

Слънчевите панели

Американката от унгарски произход д-р Мария Телкес изобретява заедно с архитекта Елеанор Реймънд първата къща, която се захранва изцяло със слънчева енергия. Това се случва през 40-те години на миналия век по проект на Масачузетския технологичен институт.

Аварийният изход

Първото изнасяне на стълба от външната страна на сградата е патентовано на името на Анна Конъли през 1897 година. От 1900 г., моделът Конъли, както е известен в САЩ, става задължителен за редица сгради.

Пелените за еднократна употреба

33-годишната американка Марион Донован създава първите водоустойчиви пелени за еднократна употреба през 1950 година като използва завеси за баня.

Днешните памперси обаче са произведени през 1961г. по разработката на Виктор Милс, който ги предлага на работодателите си Procter & Gamble. Кръщават ги “памперс” (от английски pamper – грижа се добре, глезя, угаждам).

Първата компютърна програма

Има още едно събитие, което е описано, а е благодарение на  жена. Първата компютърна програма е създадена от жена. Нейното име е Ада Лъвлейс. Tя детайлно описва метод за пресмятане на числа на Бернули. Това се признава от историци за първият алгоритъм, първата компютърна програма, а самата тя е призната за първия програмист в света.

Wi-Fi

Може би това е едно от най-впечатляващите открия с участието на жена. Методът, на който стъпва работата на безжичната мрежа Wi-Fi, е патентована от актрисата Хеди Ламар в съавторство с нейния приятел композитора Джордж Антийлпрез 1941 година.

Истинското име на легендата на Европейското и американското кино Хеди, която е с 6 брака и точно толкова развода зад гърба си, е Хедвиг Ева Мария Кислер. Родена е във Виена на 9 ноември 1913 г.

По-късно бяга в Париж, а после заминава за Лондон, където среща Луис Майер, който я убеждава да приеме псевдонима Ламар.

Известна е със своята екзотична красота в златната ера на „Метро Голдуин Майер” Хеди е и първият секссимвол на компанията от това време. На 16 години попада в актьорско училище и започва да се снима във филми, но става истински известна с участието си в първия игрален филм в света, който показва женска голота – "Екстаз”.

Ламар и Антийл наричат идеята си "фреквенси хопинг“ и завеждат откритието си под номер 2 292 387 в патентното бюро на САЩ.

Патентът се отнася до техника за разширяване на спектъра и метод със скок на честотата, като замисленото от изобретателите приложение било радио-управлението на торпеда в американската армия по време на Втората световна война.

Откритието им обаче не влиза в употреба в американската армия веднага след патентоването. Техниките биват въведени през 60-те години на 20-ти век, когато патенът на двамата изобретатели вече е изтекъл. Въпреки това по-късни трудове признават първоавторството на Ламар и Антийл.

Методът за комуникации със скок на честотата и разширяване на спектъра намират приложение в комуникациите на космически уреди със Земята, като например GPS системите и комуникациите на космическата совалка, криптираните военни комуникации, а най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет. За ролята им в развитието на съвременните комуникации, през 1997 г. Ламар и Антийл получават наградата на фондацията „Електронна граница“.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини