От х:

Днес в x:

Забраняват продажбата на инхалатори и калпави хапове

Блокират медикаменти в аптеките

Със заповед на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) са стопирани продажбите на партида от широко използваните инхалатори Symbicort Turbohaler. Препаратът е временно блокиран заради получени съобщения от европейски страни по системата за бързо уведомяване на ЕС, че има съмнение в неговото качество. Със същия мотив е блокирано и продажбата на лекарството против кашлица Erdomed, предписвано предимно на деца. С разпореждане на ИАЛ фармацевтите трябва незабавно да ги изтеглят от продажба в аптечната си мрежа.


На пациентите, купили тези лекарства, се препоръчва да проверят дали те са част от забранените за използване партиди. Това може да се провери в сайта на Агенцията по лекарствата. Друг белег, че става дума за лекарство от некачествена партида, е ако има несъответствие между посочения на опаковката и на самия медикамент срок на годност. Ако такова несъответствие е налице, медикаментът не трябва да се употребява.


Вероятността хасковлии да са заредени с некачествените партиди обаче не е много голяма, смятат от хасковските аптеки. Ердомедът е рядко предписван от лекарите, въпреки че е продукт на реномирания италиански производител Erdomed pharma. Значително по-често се използва инхалаторът на Симбикорт, който също е на фармацевтичен гигант - шведската Astra Zeneca. Инхалаторът се предписва на страдащи от астма, каквито има много в Хасково. Препаратът обаче е скъп, цената му варира от 49 до 89 лв.


Засега медикаментите са само блокирани за продажба, не сме получили заповед да ги изтегляме от употреба и връщаме, изненадаха се хасковски фармацевти.


Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини