От х:

Днес в x:

Младежи стават археолози край Каснаково

Младежите на място

18 хасковски младежи извършваха разкопки край димитровградското село Каснаково в близост до извора на нимфите и Афродита. Групата хасковски ученици към Младежкия център работеха заедно с квалифицирани археолози, които разкриват тайните на едно от най-сакралните места в областта. Край Каснаково се намира прочутото светилище на нимфите, както и много артефакти от тракийско и римско време.

Влизането на децата в науката на Индиана Джоунс е практическата част от обучителния проект: „Археологически, исторически и етнографски изследвания и експедиции - същност, методи". Той се осъществява благодарение на спечелен европейски проект „Корените дават крила“ на Школата по етнография при Младежки център – Хасково. Проектът е финансиран от програма „Младежта в действие” на Европейската комисия.
Заниманията на младежите бяха водени от гл. ас. д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт. Към момента археолозите са разкрили две сгради, като работната хипотеза е, че едната е храм. Партньор по проекта е и хасковския РИМ, който бе представляван от директора Валентин Димитров.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини