От х:

Днес в x:

Разясняват на хасковлии следването в чужбина

Условията за кандидатстване в европейски висши учебни заведения разясняваха днес на хасковски ученици и техните родители представители на консултантска къща „Дарби“. Това е третото поред европейско изложение „Отворени врати за образование в чужбина“, което се провежда в Младежкия център в Хасково.

На бъдещите кандидат-студенти бяха разяснени условията за кандидатстване в университети в Холандия, Великобритания, Германия, Австрия, Франция, Турция, Белгия.

„Почти 80 процента от българските младежи не са ориентирани какво искат да учат. В Европа не е така. Там още в 8-9 клас започват да насочват възпитаниците си според наклонностите им“, коментира Бистра Илиева, шеф на „Дарби“. Тя допълни, че повечето от кандидат-студентите се насочват към компютърните специалности, психологията, мениджмънта, дизайна. Консултантът предлага и кариерен тест, който оценява потенциала и възможностите кандидата и го насочва към определена специалност.

"Условията в европейските университети са различни“, обясни Илиева. „В Дания например няма такси за обучение във висшите училища. В Германия пък има и платено, и безплатно следване, цените са между 500 и 800 евро на семестър. Във Франция таксите тръгват от 800 евро на семестър. В Белгия се плаща средно по 800 евро, но на година. Най-скъпо е в Англия – 1800 паунда годишно. Но там пък държавата отпуска на всички български студенти кредит, с който покриват таксите. След завършване те го изплащат, но при условие, че получават над 21 000 паунда годишна заплата. Ако получават по-малко, не го плащат. Независимо къде работят“, обясни Бистра Илиева.

Тодор Кръшков

Шефката на "Дарби" Бистра Илиева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини