От х:

Днес в x:

В четвъртък: Измерват пораженията върху жертвите на пушачите

В Хасково пушачите са неудържими

Хасковската Регионална здравна инспекция /РЗИ/, лекари и психолози инициират в четвъртък широка обществена дискусия по проблемите на тютюнопушенето и иновативните форми за отказване от тютюневата зависимост. Мероприятието е по повод световния ден на бившия пушач, а международното мото е „Експушачите са неудържими“. Ползата за тези, които никога не са били пушачи или пък са бивши е, че на сборното място в кафе-клуб „Егоист“ ще се извърши измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивните пушачи. Защото за България и в частност за Хасково, по-адекватното мото е „пушачите са неудържими“. Впрочем, медицинските лица ще мерят показателите и при активните пушачи, които са доминиращата част от хасковското население. Началото на измерванията е 10 часа.


Паралелно с това ще се проведе кампания за подпомагане на пристрастените да се откажат от вредния навик. За разлика от други, тази кампания предлага иновативно средство за отказване от цигарите - iCoach. Това е безплатна дигитална платформа за подобряване на здравословното състояние чрез съвети, достъпна на всички официални езици в ЕС. Около 30 % от хората, които започват програмата, определят себе си като непушачи след 3 месеца на използване на платформата.


Една трета от европейците все още редовно палят цигара, а много хора продължават да умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето, анализират организаторите на мероприятието. За България процентът е забележимо по-голям, признават лекари. Освен човешка трагедия, пушенето е и социално-икономически проблем, тъй като поставя голяма тежест върху системите за обществено здравеопазване и лишава страната от здрава работната сила, от която тя има нужда, за да бъде конкурентоспособна в тези трудни от икономическа гледна точка времена.
Целевите групи на проекта са хора на възраст 25 и 34 години. Изчислено е, че в тази група са най-многобройните пушачи - 28 млн. европейци.
Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини