От х:

Днес в x:

Узунова отрече далавера с парите за казармите в Харманли

Няма далавера с парите за старите казарми в Харманли. Сумата - 200 000 лева, е била изразходвана по предназначение за преустройството на терена за палатков лагер. Центърът е бил планиран от затворен тип. Там трябва да има химически тоалетни и условия за разпъването на 1000 палатки, обясни депутатът от ГЕРБ и бивш областен управител на Хасково Ирена Узунова. Бившите военни поделения бяха набелязани като приемателен лагер за емигранти още от правителството на ГЕРБ.

Реакцията на Ирена Узунова бе по повод изказване на кмета на Харманли Михаил Лисков, че базата е в окаяно състояние. Той намекна, че парите не са били разходвани в целия им размер, Узунова е категорична, че това не е така. Затова на брифинг днес тя изброи подробно всички дейности по ремонта на центъра, които лично е контролирала като областен управител.

Част от сумата е разходвана за изравняването на 6-декаровия терен за палатките. Друга е отишла за осветление, за възстановяване и изграждане на електрозахранването и водопроводната мрежа. Наложило се дори да издирват 76-годишен електротехник от Харманли, за да им покаже къде са били правени връзките.

Изградени са покривът и стените на КПП-то, в което има 12 работни места за всички служби. Ремонтирани са помещения за престоя на майки с деца, лекарски кабинет и манипулационна. Има изграден и изолатор за заразно болни. Ремонтирано е и помещението за раздаването на пакетирана храна, отчете Узунова.

Само за 2 месеца ние свършихме всичко това, а от 4 месеца насам, откакто правителството на Орешарки работи, не е направено нищо в центъра, въпреки, че имаше всички индикации за увеличаване на броя на бежанците от Сирия у нас“, коментира още Ирена Узунова. Тя е категорична, че харманлийци бива да се страхуват, ако на тяхна територия бъдат настанени бежанци.

Не трябва да се твърди, че бежанците са заплаха за националната ни сигурност. Има ясно разписани алгоритми, чрез които в тези приемателни центрове да не се допускат хора, които евентуално могат да са заплаха“, категорична е Ирена Узунова. Тя призова да не се говори за сирийските бежанци като символ на тероризма, той като „масата от хора, които търсят убежище в България, са обикновени беглеци, които не са виновни за ситуацията в родината си“.


М. Манолова



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини