От х:

Днес в x:

Турски зверства и българско малодушие обрекли тракийци

Професор Елдъров поздравява хасковския историк Ангел Попов

Безчинствата на турския башибозук, но и малодушието на българската армия доведоха до етническото прочистване на Одринска и Беломорска Тракия през 1913-та година. Това са дните след катастрофалната Междусъюзническа война, която връща на Турция освободените преди месеци български земи. Въпреки отстъплението си, българската армия е трябвало да се намеси, за да спаси избиваните пред очите им сънародници.

Това заявиха историци, етнографи и краеведи в конференция, посветена на 100-годишнината от разорението на тракийските българи. Проявата е част от честванията на 100-годишнината от Балканската война, които се осъществяват чрез научни форуми по региони.
Делегацията историци в Хасково бе водена от професора от БАН Светлозар Елдъров. Платформата, върху която се правеха обобщенията, бе великолепният труд на проф. Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи“. „Разорение звучи много икономически. В действителност е етническо прочистване“, заяви историкът Стоян Райчевски. „Било е като кръговете на ада, но без героите на Данте да очовечат насилието“, допълни професор Елдъров. Българските села са изгаряни, населението избивано или прогонвано. Целта е била да се обезбългари Тракия.
Този подход турците практикували още от 1903-та година по време на Илинденско-Преображенското въстание. Българските войски на браздата са знаели какво ще последва, но гледали малодушно, допълниха маститите учени. Сред най-абсурдните случаи е бягството на гарнизона на Одрин, при което старшите офицери дори забравили да освободят войничетата от караул. 60 от тях били пленени на бойните си постове.


Стотици хиляди тракийци пък наводнили България и се заселили до границата с надежда, че някога ще се върнат до родните си места. Което родината майка така и не им осигурила. За събитието се говореше с горчивина, но не и с обвинения. Показателно, че миналото не може и не трябва да минира бъдещето, бе присъствието на официалният патрон – изпълняващият длъжността областен управител Кадир Исов. Столетие след трагичните събития, етносите в България са обединени в мнението си - хората нямат вина, само държавите.
Форумът награди трима изтъкнати хасковски историци за принос в изучаването на историята и утвърждаването на модерната българска държавност. Отличени бяха дългогодишният преподавател и шеф на местното историческо дружество Ангел Попов и учените от РИМ Недялко Димов и Никола Атанасов.

Г. Христов

Кадир Исов/вторият от дясно наляво/ бе патрон на научната конференция
Недялко Димов с грамота
...и Никола Атанасов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини