От х:

Днес в x:

Митингуващите в парк Гези в Истанбул решиха да продължат протестите

Организацията „Солидарността на Таксим”, обединяваща протестиращите, които окупираха парк Гези, днес заяви, че „ще продължи да се съпротивлява срещу всяко безправие и несправедливост”. Това се посочва в разпространеното от организацията изявление, предаде ИТАР-ТАСС.
Според наличните данни „Солидарността на Таксим” обединява около 200 активисти. Те изискват от властите да прекратят застрояването на парка, както и разрушаването на културния център „Ататюрк”. Изказват се също така политически и социални искания. В същото време от „Солидарността на Таксим” признават, че през последните дни са се появили възможности за диалог с властите.
Премиерът Тайип Ердоган вече неведнъж призоваваше демонстрантите да освободят Гези и да протестират чрез други законни средства. В противен случай той посочи, че властите ще бъдат принудени „да предприемат други мерки”, вероятно определени форми на силово въздействие.
Президентът на Турция Абдуллах Гюл днес също призова протестиращите да прекратят своята акция. „Време е вече всички да се завърнат по домовете си. Намирането на пътища за диалог и преговори е знак за зрелостта на демокрацията. Нашата демокрация преминава през тест. Уверен съм, че всичко ще завърши добре”, заяви той.
На площад Таксим в момента обстановката остава спокойна. Центърът на протеста е разположен във вътрешността на парка, а извън пределите му не се провеждат демонстрации. На площада е открито автомобилното движение и има дежурни отряди на полицията.
В Анкара през нощта имаше локални сблъсъци на групи демонстранти със служители в органите на реда. Има и задържани. Мирни протести се провеждат и в други градове на Турция, но тяхната интензивност и численост са по-слаби.

Източник: фокус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини