От х:

Днес в x:

Задължават частните болници да приемат Спешна помощ

Първото нещо, с което ще се заемат в здравното ведомство е изпълнение на европейските стандарти в Спешната помощ. Това коментира в кулоарите на НС новият здравен министър д-р Таня Андреева, като предупреди, че не трябва да се очакват чудеса веднага, защото има редица формални стъпки, които трябва да бъдат изпълнени.

По думите й, трябва да бъдат предприети промени, които да мотивират кадрите в Спешната помощ да работят там, защото безспорно техният труд е отговорен и стресов.
Андреева и екипът й ще работят за подсигуряване на достатъчно добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на заплащане, специализация на лекарите.
Те трябва да работят в достойни условия на труд и среда, категорична бе тя.

От думите й стана ясно, че Световната банка ще разработи една стратегия във връзка със Спешната помощ: „Вероятно оттам ще получим 300 милиона, които изцяло ще бъдат инвестирани в Спешната помощ - в линейки, в оборудване, в квалификация. Това ще стане следващата година".

Ще се върви в посока не да се развиват допълнителни структури, защото всички знаете, че вече частните здравни заведения попрекалиха с разрешителните за работа, а ще се върви към това, всички лечебни заведения, независимо от собствеността им, да работят и по спешност, обясни Андреева.
Тя даде и пример, че ако стане инцидент например в Драгалевци и частната болница е в Овча купел, пациентът да получи помощ там, а не в Окръжна болница, Александровска или Пирогов.
Правилата за всички трябва да са еднакви, отсече още здравният министър.

От здравното министерство няма да излезе предложение за промяна на закона за тютюнопушенето на обществени места, увери още д-р Таня Андреева.

Това е изцяло въпрос на законодателна инициатива. Нямам никакво намерение да приканвам или не депутатите за това. Моето лично мнение като лекар и непушач е против либерализирането, но в крайна сметка Народното събрание има последната дума, коментира тя.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини