От х:

Днес в x:

Отстраниха кмета на Несебър заради ”Дюнигейт”

Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект на общината Валентин Димов са отстранени от длъжност, реши Бургаският окръжен съд.
Двамата могат да обжалват решението в тридневен срок пред Бургаския апелативен съд, предаде БТА.

Кметът на Несебър и главният архитект са обвинени за нарушения при продажбата и разрешението за строителство върху защитени територии-дюни.

Прокуратурата поиска отстраняването на двамата, за да не пречат на събирането на доказателства и свидетелски показания по разследването на скандала "Дюнигейт" - със застрояването на 29 декара пясъчни дюни край Несебър.

Адвокатите на несебърския кмет - Петър Атанасов и Стефан Константинов, категорично се обявиха против този довод, тъй като доказателствата са събрани и досега в хода на разследването те се предали всички нужни документи, и то доброволно. Адвокат Константинов и колегата му изтъкнаха, че кметът не е контролният орган, инспектиращ експертния съвет, издал разрешителното за строителството. Адвокатът на главния архитект - Йордан Дичев, също като колегите си, обясни, че няма основания да бъдат отстранени от длъжност.

Двамата обвиняеми декларираха същото пред съда.
Преди седмица делото беше отложено, за да се предоставят допълнителни доказателства.

След днешното съдебно заседание кметът и главният архитект на община Несебър отказаха всякакъв коментар пред журналисти, а защитата им обяви, че ще обжалва съдебното решение, предаде "Фокус".
Адвокат Стефан Константинов каза, че е изключително изненадан от това решение на съда, който е легализирал един законен абсурд, защото не съществуват законови предпоставки, за да се уважи такова искане.
„Няма доказателства. Самото решение на съда легализира една необоснована теза на прокуратурата. Надяваме се Апелативният съд, който е в тричленен състав, да прояви разум и да приложи точно закона. Ще обжалваме в законния тридневен срок. Няма доказателства да бъдат отстранени, те са хората, способствали за събирането на доказателства, но то няма и какво да се събира още, тъй като всичко е събрано и съответно нищо не могат да възпрепятстват. Това именно е абсурдът”, коментира адвокат Константинов.

Предистория

Срещу Димитров има дело за това, че през декември 2012 г. с цел да набави облага за фирма “ Сле груп”, не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията и така е било издадено строителното разрешително. Багерите навлязоха в пясъчните дюни ден преди Нова година и бяха спрени заради публичния скандал, избухнал по сигнал на еколога Тома Белев. Главният архитект на община Несебър Валентин Димов е обвинен в това, че на 21 декември миналата година е нарушил и не изпълнил служебните си задължения като е одобрил инвестиционните проекти в защитената територия.

Преди седмица общинската администрация излезе със становище, че кметът на Несебър и главният архитект нямат абсолютно никакво отношение по продажбата на парцела от 29 дка в защитена зона в местността Кокала, както и на други такива от държавен горски или земеделски фонд.
"Издадените строителни разрешения от община Несебър са последващи вторични документи и са станали възможни, едва след преотреждането на терена с цел застрояване, неговата крайна продажба на частен инвеститор и издаването на екооценка с параметри на строителство. Тези действия и процедури са единствено в компетенциите на съответните министерства и подчинените им държавни служби", пишеше в становището на местната администрация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини