От х:

Днес в x:

Обезщетения: 14 лв за чумава кокошка, 25 лв за гълъб

Денят на изтреблението-23.01

От днес стартира обезщетяването на пострадалите от чумата по кокошките стопани от съседните на Хасково кърджалийски села. В село Звиница днес се раздават пари на ръка, като обезщетенията се оказаха повече от добри, споделиха за Haskovo.net засегнати стопани. Припомняме, че на 23-ти януари, чума от силно заразният Нюкясълски тип удари птиците на Звиница и постави под карантина 9 съседни хасковски села. В крайна сметка бяха изтребени 1432 броя пернати, а на хиляди други бе поставена ваксина. Ден след обявяването на чумната епидемия, в засегнатите райони пристигна лично министърът на земеделието Мирослав Найденов, който обеща обезщетения между „10 и 15 хил.лв“. В крайна сметка бяха отпуснати 15 215 лв и 80 ст. Разчетът е за 2.80 лв живо тегло. Така, една добре охранена селска ярка, която тежи 5 кила, носи на стопанина си 14 лв компенсация. В деня на изтреблението на кокошки, селяните се надяваха на 10 лв. Избитите гълъби също се компенсират. Там сумите вървят от 15 до 25 лв в зависимост от породата. 

Умъртвените гълъби са 98, а също и 1170 кокошки, 162 петела и 2 пуйки. 

Няма Нюкясълска болест в селата в хасковско, успокояват ветеринарите. Слухове за разпространяването на инфекцията имаше за Балкан, Маслиново и Козлец, но зараза там не е открита. 

Нюкясълската чума е заболяване по птиците, което се разпространява много лесно и е способно да изтреби на 100 % птичите популации в заразените райони. Една от болестите, които имат разрушителен икономически ефект върху селското стопанство на страната. Затова се унищожават всички контактни екземпляри а в засегнатите райони се обявява 3 седмична карантина. 

Потърпевшите стопани ще могат да отглеждат нови птици едва от 20-ти февруари, когато изтича карантината.

Г.Христов

Бабите са компенсирани добре за кудкудякащите им любимки
Гълъбите струват между 15 и 25 лв
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини