От х:

Днес в x:

Стотици в хасковско доучват извън училище

Някои от прекъсналите се връщат дори в началния курс

Истински бум на частни ученици отчитат от Регионалния образователен инспекторат. Оказва се, че през тази година 542-ма души доучват вкъщи по така наречената самостоятелна форма на обучение. Децата се готвят сами по одобрената учебната програма, а минават в следващия клас след полагане на изпит в края на годината.

По-рано тези ученици бяха известни като „частни“, но в случая те не плащат нищо на частно. Не дължат пари дори и на училищната комисия, която ги изпитва. „Макар и много по-малък, за тези ученици също има отпуснат Единен разходен стандарт, който покрива обучението им“ уточни началникът на местната просвета Иван Панайотов. ЕРС обаче е в пъти по-малък от издръжката на редовните ученици. За Хасково тя е 1298 лв на дете за година.

Всеки може да избере самостоятелната форма стига да е навършил 16 години. Тя е различна от индивидуалната форма на обучение, полагаща се на деца с доказани медицински проблеми или на много талантливи ученици. Такъв например бе хасковският тенисист Григор Димитров, който се обучаваше по индивидуална програма. 

Високият брой ученици на самостоятелна форма обаче е по-скоро добра новина смятат от инспектората. В огромното мнозинство от случаите, това са големи хора, прекъснали поради някаква причина училище,  които сега се връщат в системата. Повечето работят и нямат време за занятия в час. Има и куриоз-25 годишен записал 8-ми клас, но естествено го било срам да седи на чина с хлапетии. А основното му трябвало за да си изкара шофьорска книжка. 

Има и такива, които са прекъснали по социални причини, сподели и директорът на СОУ „Паисий Хилендарски“-Хасково, Нина Стайкова. От нейните 728 деца, 97 са на самостоятелна форма на обучение. Макар и малък процент, имало ученици, които редовно си минавали от клас в клас, но семейни ангажименти или липса на средства са ги изкарвали от класните стаи.

В някои райони от областта, нерядка причина е бъдещо майчинство на ученичката. 

Броят на „самостоятелните“ ученици не зависи от числеността на школото. В някои от най-големите хасковски училища като „Климент Охридски“, „Иван Рилски“, ПМГ няма по нито едно такова дете. В ГПЧЕ има 2, а в СОУ „Васил Левски“-18. В училището на хасковското село Големанци пък има цели 8 деца, въпреки скромния му списъчен състав.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини